digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu kıyas meselesini düşünürken sana verilen hayatın sınırsız olmadığını, biriktirdiğin tasarruf ettiğin paraları harcayacak kadar sağlık uzun yaşayacağına kimsenin garanti vermediğini de hatırlamalısın.
Ortalama bir insanın hayatından 65-70 yaz ve kış geçer. Bunun ilk 15-20 sinde sorumluluğu ve tercihlerin pek olmaz. Son 15-20 sinde de enerjin kalmaz. Yani hayatında tercihlerini yaşayabildiğin 15-20 yaz ve kış var. Ve mevsiminde yemediğin bir yiyeceği bir gün istesen de yiyemeyeceksin doktor yasaklayacak. Gençliğinde binemediğin bir arabayla yaşlandığında gezecek enerjin olmayacak.

Ekonomik krizler gelir gider, salgın hastalıklar gelir gider. Her zaman iş bulunur, her zaman para kazanılır. Ama harcanan zaman geri gelmez. O yüzden araba almayı protesto ederek toplu taşıma ile geçirdiğin o yaz bir daha gelmez. Evet araç fiyatlarında suni bir şişkinlik var ama develtin vergi politikası değişmeden bu balon patlamaz.

O yüzden bir malı almayarak protesto ederek fiyatını düşürmeye çalışarak harcadığın şeyin para değil zaman olduğunu da hatırlamalısın.
ben bir ateistim anladığım kadarıyla sen inançlı birisin ve ilginçtir bahsettiğin düşünce tarzı paranın satın aldığı rahatlıklara benden daha çok önem veriyor. oysaki tam tersi olması gerekmez miydi? bakın hocam düşüncelerinize saygı duyuyorum evet ama ben %200 vergiyi kaldıracak bünyede değilim. cüzdan olarak değil yanlış anlamayın, mânen-kafa olarak onu kaldıramam. hele hele fırsatçılığın insanın gözünün içine baka baka utanmadan yapıldığı bir toplumda bu vergileri, 2x 3x fiyatları bünyem kaldırmaz. bu protesto mu? hayır değil.. çünkü 1 hafta önce 15 lira olduğu için almadığım domatesi bugün 5 liraya aldım. bakın ben ateistim dedim ya.. siz inançlısınız söyleyin.. aradaki 10 lira fark haram mı değil mi? günah mı değil mi? ben o domatesi 15e almam hocam, bırakırım çürüsün. son 4-5 yıldır bu mantıkta gidiyorum ve para harcadığım çoğu şeyden pişmanlık duymuyorum artık. mesela en son akıllı telefonumu 5 sene önce almıştım. oysaki ondan önce neredeyse 1.5 yılda bir defa tlf değiştiren biriydim. anlatmaya çalıştığım; bu şekilde davranarak hem kendimi kontrol altında tutuyorum, hem israf yapmıyorum hem de fırsatçılara ve %300 vergim ile sonraki 10 neslinin hayatını kurtaran siyasilere köle olmuyorum. en azından öyle hissetmiyorum. bu iş bende duygusal hocam.. anlatsam çok çetrefilli ve uzun sürer. sadece para boyutu yok yani. saygılar.