Cevabiniz icin tesekkür ediyorum.. Ancak söylediklerinizin bir kismina katilmiyorum.. Sebebine gelince; Ben "kendine müslüman deyip namaz kilanlarin bir cogunun Allah'in istedigi namazi kildiklarini düsünmüyorum". Sizin baktiginiz cihetle baktigimizda Allah'in namazlari bir cok durumda kabul edecegi anlasiliyor. Oysa bu bakis acisi Kur'an ile celisiyor. Cünkü kur'an a göre, namaz husu ile kilinmali.. Tilavetin dogrulugundan bahsetmiyorum ama adam sadece seslendiriyor yarim yamalak ve bunu sizin de yazdiginiz gibi bir "görev" görüyor ama muhteviyatina, icerigine önem vermiyor.. Siz buna namaz diyorsunuz ve Allah kabul eder diyorsunuz..
Oysa Allah ayette "Namaz sizi kötü ve cirkinliklerden alikoyar" (ankebut 45) buyuruyor. Ancak islam toplumlarina baktigimizda, namazin müslümanlari kötülüklerden alikoydugunu görmüyoruz.. Buradan benim cikardigim sonuc da demek ki kilanan sey namaz degil.. Yani sizin "Allah kabul eder" demeniz bir seyi ifade etmiyor cünkü Allah zaten kaideyi koymus. Kilinan namaz insani kötülükten korumuyorsa, alikoymuyorsa, demek ki o kisi namaz kilmamistir, sadece bazi jimnastik hareketler yapip olayi bitirmistir ve bunun ismine de namaz demistir.. borc demistir, görev demistir vs
Bunu söylememin sebebi, sizi kastetmiyorum ancak bir cok müslüman namazi, Allah'in istedigi sekilde kilmiyor ve "Allah kabul eder" mantigiyla hareket ediyor. Elbette ben bilemem hangi namaz kabul olur hangisi olmaz.. Ancak bana bildirilen sey "namazin kötülüklerden alikoymasi". Alikoymuyorsa demek ki o kilinan sey namaz degil ve namaz kilan kisinin bunun bilincinde olmasi ve kendine ceki düzen vermesi gerek.
Yanlis mi düsünüyorum?
İslam dini Kuran, hadis ve sünnet çerçevesinde bakılması gerekir.
Peygamber efendimiz sav. buyurdu ki, benim ölümünden sonra ümmetimden ilk kalkacak şey huşudur. DOlayısıyla şu an bu hadis'e göre huşunun maalesef ki namaz kılanların büyük çoğunda olmadığı aşikar.
Yİne başka bir hadiste Peygamber efendimiz sav. sahabesine sizden sonra öyle ümmet gelecek ki eğer onlar sizi görseler bunlar peygambermi derler, sizde oları görseniz bunlar müslümanmı dersiniz. İşte tam da bu ümmet biziz.
Ama buna kötü olarak bakmamak gerekir, zira yine peygamber efendimiz sav. "Kardeşlerimi çok özledim dediğinde, sahabe efendilerimiz ya rasulallah biz senin kardeşlerin değilmiyiz der ve Efendimiz sav. Hayır kardeşlerim beni görmediği halde bana inananlardır" buyurur.
Bu bağlamda hesap gününün olması zaten namaz ya da ibadetleri yapanların ALLAH için mi yaptığı yoksa "Bak bu ne güzel namaz kılıyor" desinler diyemi yaptığının hesabının verilmesi içindir.
Bizler Ehli sunnet itikatına göre ALLAH ve Rasulüne inanır ve iman ederiz, İslamın şartlarındaki gibi namaz kılar, Oruç tutar, Hacca gider, Zekat verir ve Kelimei Şahadet getirerek bu şartları yerine getiririz. Öldükten sonra da yapılan ibadetlerin mükafatını sadece ALLAH verir.
Son olarak hadis ya da ayet tam emin olamadım şöyle bir söz var Namaz sizi kötülüklerden alıkoymuyorsa kıldığınız namaz namaz değildir. burdaki söylenilen namazın sizi kötülüklerden alı koyması ile ilgili kendinize çeki düzen vermeniz ve ölmeden kendinizi hesaba çekmeniz içindir.