"]sn.kenangumus@gmail.com
[/EMAIL]
Merhabalar Kenan bey, incelemeye başlama tutanağı ve sonuç tutanağına imza atıp inceleme süreci devam edenler için varlık barışı müessesesinden faydalanmanın bir yolu var mı?[/QUOTE]
Merhaba,
Konuyla ilgili kanun maddesi şu şekilde
"inceleme ve tarhiyat yapılmayacak haller"MADDE 12 (1) Geçici 90 ıncı maddenin sekizinci fıkrası uyarınca, bildirilen veya
beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi ve bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiyeye getirilmesi veya Türkiyedeki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi
şartıyla, bildirilen veya
beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır."
Vergi usul kanuna göre vergi incelemesi yapmakla görevli kişiler özetle vergi müfettişleridir.
Vergi İnceleme yönetmeliğinin 21.maddesine göre, vergi incelemesi, müfettişin raporunu hazırlayıp rapor değerlendirme komisyonuna intikalden bir önceki aşama olan bağlı bulunduğu ilgili birime teslim ettiği tarihte hukuken sona erer. Vergi müfettişinin raporu düzenleyip ilgili birime kayıt ettirmiş mi yani incelemeniz sona ermiş mi bunu müfettişe sorarak öğrenebilirsiniz. Eğer raporunu teslim etmişse inceleme tamamlanmıştır. Teslim etmemişse inceleme tamamlanmamıştır.
Yine vergi usul kanununun 20.maddesine göre
Verginin tarhı,vergi alacağının kanunlarında gösterilen matrah ve nispetler üzerinden
vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağı miktar itibariyle tesbit eden idari muameledir.
Buna göre verginin tarhı yani hesaplanması konusunda görevli yer vergi dairesidir. Özet olarak vergi incelemesini vergi müfettişi yapar, verginin tarhını (hesaplanmasını) ise vergi dairesi yapar. İkisi ayrı makamlardır. Binaları bile ayrıdır. Yukarıdaki yasada diyor ki, Türkiye'deki varlığını beyan et ve çıkan vergiyi vadesinde öde, bu benim için yeterli, bunu yaptıysan eğer hiçbir suretle vergi incelemesi yapılmayacaktır ve sana vergi tarhiyatı yapılmayacaktır. Yani varlık barışının incelemeye başlamadan önce mi? inceleme aşamasında mı? İnceleme bittikten sonra mı? Tarhiyat aşamasında mı? yapılacağıyla ilgili hiç bir bilgi yer almıyor. Yer almıyorsa, engellemiyorsa faydalanman gerekir anlamı çıkar!!! 2 tane faydalanma şartı yazmışlar: 1-30 Haziran 2020 tarihine kadar Beyanname ver, 2-Çıkan vergiyi vadesinde kesinlikle öde. Bu kadar. Fakat sıkıntı çıkmaması, sorunun daha kolay çözülmesi için ta ilk başlarda bu varlık barışından faydalanılması daha doğru olur. Şimdi sırasıyla gidelim: Diyelim ki raporunuz yazıldı ve inceleme tamamlandı, bu arada yasadan faydalanmadınız ve vergi müfettişine ben varlık barışından faydalandım, bana bu konuyla ilgili kesinlikle vergi ve ceza uygulayamazsın diye bir beyan veya ifade vermediniz. Yani o treni kaçırdınız diyelim. O zaman tarhiyat aşamasındasınız demektir. Vergi Dairesi, müfettişin raporuna göre size vergi ve cezaları hesaplayıp, ilgili evraklarla ve müfettiş raporunun bir örneğiyle size tebliğ edecek. Yani bu tebligat size gelene kadar, benim görüşüme göre varlık barışından faydalanabilirsiniz. Kimse şunu diyemez, "bu kişi inceleniyordu, baktı ki kendisine çok vergi ve ceza çıkacak, bir anda uyanıklık yapıp % 1 vergiyle bu işten kurtulmaya çalışıyor." Diyemez çünkü, daha bütün işlemler tamamlanmamış, müfettişin raporunu kimse bilmiyor, belki % 1 den daha az bir vergi çıkacak ya da hiç vergi çıkmayacak. O yüzden böyle bir iddia çok saçma olur. Varlık barışından faydalanmadığınız bu süreçte müfettiş sizi bu konuyla ilgili olarak inceledi. Fakat bu arada siz varlık barışından faydalandınız diyelim, o zaman ikinci aşamaya geçiyoruz, yani tarhiyat aşamasına, yasa diyor ki, varlık barışından faydalananlara tarhiyat yapılamaz. O zaman ben varlık barışından faydalanırım, ilgili evrakların birer örneği hem müfettişe hem de bağlı bulunduğum vergi dairesine taahhütlü postayla yollarım. Dilekçe sonrasında, müfettiş treni kaçmışsa zaten yapacak bir şey yok, dilekçeni dikkate almazlar, cevap vermezler. Fakat sizin varlık barışından faydalandığınızı gören vergi dairesi, size kesinlikle tarhiyat yapamaz diye düşünüyorum. Çünkü yasa böyle. Bu dilekçeyi alan vergi dairesinin kesinlikle tarhiyat yapmaması, eğer tarhiyatları yapmış ve size henüz tebliğ etmemişse iptal etmesi gerekir. Yani ben vergi müfettişi veya vergi dairesi müdürü ya da müdür muavini olsam, yasayı yazdığım şekilde anlar bu şekilde uygulama yapardım. AMA DENEYİMLERİM VE TECRÜBEM DİYOR Kİ: BU DEDİKLERİMİ YAPMAZLAR. SİZİN ALEYHİNİZE OLAN NE VARSA, ONU UYGULARLAR. LEHİNİZE HİÇ BİR İŞLEM YAPMAZLAR. Yine size bu vergi ve cezalar gelecektir, diye düşünüyorum. Bu işin sonunda ne olacağı konusunda kesin bir şey diyemiyorum. Sadece bana göre, olumlu gelme ihtimali daha yüksek diyebiliyorum. İsterseniz size vergiyle ilgili örnek bir Danıştay kararı yazıyım. Kararda vergi mahkemesi bir olayda, bir kişiye, buna uygulanan vergi doğrudur, buna ödenen paradan vergi kesilmelidir, diye karar veriyor. Karara itiraz ediliyor. Dosya, geliyor Danıştay'a. Danıştay Savcısı: Vergi mahkemesi kararı doğrudur, aynen katılıyorum, kararı aynen onaylayalım, diye görüş bildiriyor. Dosyayı İnceleyen Tetkik Hakimi: Karar yanlış, vergi kesilemez, dosyayı bozalım diyor. Nihayetinde Danıştay, vergi mahkemesi kararı yanlıştır, diyerek bozuyor. Böyle bir sürü örnek karar var. Ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Sizin yapacağınız şey uğraşmak, işin peşini bırakmamak ve bol bol dua etmek. Özet olarak benim kişisel görüşümdür, şu aşamada bile varlık barışından faydalanabilirsin ama son kararı vergi mahkemeleri verir. Ne yapacağınız konusunda değerlendirmek karar vermek sizin işiniz. Ben seçenekler sunarım, siz sadece yolu seçersiniz, ben ise pratik bir şekilde uygularım. Seçtiğiniz yolda sonuna kadar işimi yapar, gerek müfettiş incelemesi gerekse sonrasında hakkınızı savunurum. Ama % 1 ciddi bir rakam olmadığı için, faydası olabilir diye düşünürdüm ve faydalanırdım. Kenan GÜMÜŞ
S.M. Mali Müşavir
Ankara
sn.kenangumus@gmail.com