"Buna karşın farklı bir amaçla açılmış konuda aynı zamanda satıcı arkadaşların hiç bir kanun maddesini delil bile gösteremeden olmasını istedikleri şeylerin temmenileriyle konuyu trollediler buna bozuldum.
İlk mesajı okuduktan sonra yazdım, diğer mesajları da okumadığımı, sürecin sektörün içinde biri olarak nereye varacağını (varmasını istediğim yere değil) ifade ettim. Çoğul ifade kullanarak (arkadaşlar) konunun başka yöne çekildiğini, temennilerle, delil gösterilmeden vs vs vs. Söylediklerim benim görüşüm, bir başkası ne söylemiş, ne ifade etmiş okumadım, okusam da aklıma, mantığıma, tecrübeme doğru olanlara doğru, yanlış olanlara da değineceksem gerekçelerini ifade ederim. Durum da ortada iken, arkadaşlardan kast ettiğin diğer kişilerin ne söylediğinin açımdan hiçbir önemi yok. Şu an sen ve ben (beyin fırtınası diyelim adına) görüşlerimizi paylaşıyoruz. Mesajıma yazdığın cevap itibariyle laf salatası yapan (!) arkadaşlar arasında beni de gördüysen şu şekilde özetleyeyim :
Kaç tane kargo şirketi varsa, hepsinin taşıma sözleşmesini okuduğunuzda şu sonuca varılır.
Ey gönderen:
1. Göndereceğin ürünün ambalajını iyi yap.
2. Ambalajı iyi ama elemanım (kargo şirketinin) bir eşeklik yapmış kargo kutusunun üzerinde zıplamış, ürün hasar görmüş. Sen bu durumda fatura miktarı ne ise ben bunu karşılarım.
3. Ürün zarar görmüş ama bu zararda taşıyıcı olarak benim suçum yok, gönderen ambalajını iyi yapamamış. Bu durum beni ilgilendirmez. (Likit, gıda ürünlerinde ambalaj sağlam olsa bile hasarı karşılamaz) Tamamen göndereni ilgilendirir ki cebimde akrep var zırnık koklatmam.
Ey alıcı:
1. Kargonu teslim alırken kontrol et, önce ambalaj sonra içi. Varsa bir durum görevlime bildir. Gerekirse teslim alma.
2. Görevlim, sana koliyi getirdi teslim etti. Sen de imzaladın teslim aldın. Görevlim, elemanım, daha bir alt kata inmeden ardından koştun, ürün hasarlı beni hiç ilgilendirmez bu durum der.
"Hocam 2004 yılından bu yana e-ticaret yapıyorum. Son 4 yıldır sadece e-bay ve etsy de niteliği fizik ürün olmayan satış yapıyoruz ve 4 kalem de amazon Almanya deposuna fiziki ürün gönderiyoruz. Hem uluslararası hem de yurt içi tüketici ve ticaret mevzuatını çok iyi biliyorum. "
Bu niteliklerde bir e ticaret uzmanı olarak sen, yazdığım kargo mevzuatı dışında başka bir uygulamaya hiç denk geldin mi? Yani ürün teslim aldın evde, 1 saat sonra kargo şubesine gittin, kardeşim bu arızalı, hasarlı, bune ben almıyorum dediğinde, bildiğin bir cevap dışında, o kargo şubesinden duyabilir misin?
Bu işin kargo kısmıyla alakalı yasal mevzuat. Umarım bunları bilgi, belge olarak kabul edersin.
Gelelim işin yer N11 kısmına:
Ön bilgilendirme formunda şunu açıkça belirtir.
"Mal ile beraber faturasının, malın kutusunun, ambalajının, varsa standart aksesuarları, mal ile birlikte hediye edilen diğer ürünlerin de eksiksiz ve hasarsız olarak iade edilmesi gerekmektedir."
Ama sen aşağıdaki maddeye dayanarak:
"Alıcı iade edeceği malı Satıcıya Ön Bilgilendirme Formunda belirtilen Satıcının iade için öngördüğü anlaşmalı kargo şirketi ile gönderdiği sürece, iade kargo bedeli Satıcıya aittir. Alıcının iade edeceği malı Ön Bilgilendirme Formunda belirtilen Satıcının anlaşmalı kargo şirketi dışında bir kargo şirketi ile göndermesi halinde, iade kargo bedeli ve malın kargo sürecinde uğrayacağı hasardan Satıcı sorumlu değildir." Müşteri olarak ben, aldığım ürünün elimde patlamaması için, satıcının sorumlu tutulamayacağını bildiğim için başka kargo şirketi yerine satıcının kargo firması ile iade ettim. Bu durumda da alıcı sorumlu değildir, diye düşünüp hareket ediyorsun. Cımbızla ayıklanmış bir cümle ile. Kendi menfaatine geldiği için. Ancak :
"Alıcı, Websitesinde yer alan Sözleşme konusu mal veya hizmetin temel nitelikleri, satış fiyatı ve ödeme şekli ile teslimat ve kargo bedeline ilişkin olarak Satıcı tarafından yüklenen ön bilgileri okuyup bilgi sahibi olduğunu ve elektronik ortamda gerekli teyidi verdiğini beyan eder."
"Alıcı, işbu Sözleşmeyi ve Ön Bilgilendirme Formunu elektronik ortamda teyit etmekle, mesafeli sözleşmelerin akdinden önce Satıcı tarafından Alıcıya verilmesi gereken adres, siparişi verilen mal veya hizmete ait temel özellikler, mal veya hizmetin vergiler dahil fiyatı, ödeme ve teslimat ile teslimat fiyatı bilgilerini de doğru ve eksiksiz olarak edindiğini teyit etmiş olur. Alıcının, teslim edildiği esnada tahrip olmuş, kırık, ambalajı yırtılmış vb. hasarlı ve ayıplı olduğu açıkça belli olan Sözleşme konusu mal veya hizmeti kargo şirketinden teslim alması halinde sorumluluk tamamen kendisine aittir."
Yine aşağıdaki hallerde ürün iadesini yapamazsınız.
- Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmelerde;
- Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmelerde;
- Alıcı tarafından ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması şartıyla maddi ortamda sunulan kitap, ses veya görüntü kayıtlarına, yazılım programlarına ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmelerde;
Şimdi kargo taşıma yönetmeliklerinden, N11 ön bilgilendirme formundan ve mesafeli satış sözleşmesinden aktardığım bu ibareler bilgi/belge/delil değil midir? Ama cımbızla içinden aldığın kısım ben satıcının anlaşmalı kargosuyla iade ettim. Zararı da, hasarı da onun. Müşteri olarak düşündüğün bu durumun tam tersini ticaret yapan bir esnaf olarak düşün. Sadece cımbızla aldığın bir cümleyi değil, yukarıda yazdıklarım doğrultusunda bir bütün olarak düşün. Cımbızla alarak kendini haklı çıkardığın 2 maddenin özü şu aslında.
1. İadeni yaparken sen üzerine düşeni yap. Açılmaması gereken ürünü açma, faturasını koy, ambaşajına zarar verme vs vs vs.
2. Bu şekilde ürünü satıcının kargosuyla iade edersen bir sıkıntı olmayacaktır.
3. Ama, ne kadar da çelikten paketleme yaptın, başka kargoya verdin. Zarar da görse görmese de bir sıkıntı olduğunda bunun maddi zararı beni etkilememesi için ben 2. maddeye göre gereğini yaptım. (hocam aynı şeyi konuşuyoruz diye düşünüyorsun değil mi?) Bana nasıl gönderilmişse, aynen geri iade ettim. Bundan sonrası satıcının sorunu.
Nasıl bazı yorumlara, kızdığını, üzüldüğünü ifade etmişsin ya, şahsen yazdığın niteliklerde bir e ticaret uzmanı olarak benim leb demeden Çorum'u bilmen gerekirdi. 15,16 sene e ticaret yapacağım, bazı yorumlara kızcağım, tek suçsuz benken niye. Daha gençsindir, öğrenirsin. O ürün neden sende kaldı biliyor musun?
İade ederken, artık sen de bir göndericisin.
Ama ben geldiği gibi iade ettim.
Mağaza, kargo görevlisine bu iade hasarlı gelmiş, ya tutanak tutun, ya da gönderene yolla.
Ürün de yeniden sana geldi, ister teslim al, ister teslim alma. Hiç kaçarın yok. Bu durumda para satıcıda, komisyon yeri belli, çıkan para senden. Para olmadığı gibi belirli bir süreden sonda ürün de olmayacak. Çünkü teslim aldıktan sonra (alıcı bitti) kargoyu gönderem, gönderici sensin. Senin teslim almadığı gibi sanki onlardan geliyor gibi, onlar da senden geleni teslim almamıştır.
Haa, mağaza eşeklik edip, kargoyu aldıktan sonra yeniden sana göndermişlerse o da onların aptallığı ki sanmıyorum yine de olumsuz yorumlara rağmen ayaktalarsa, ticareti hakikaten iyi yapıyorlarmış(!)