Şimdiye kadar Zippo (artık göndermiyorlar), Logitech mekanik klavye ve mouse, mousepad, kol saati, kışlık bot ve profesyonel pikap almış biri olarak ben de birkaç kelam etmek isterim. Amazon.com ve Amazon.de, kargo ücreti ve gümrük vergisini siz sonradan uğraşmayın diye daha ödeme ekranındayken gösterip alışveriş esnasında çekiyor. Eskiden amazon.com 'da kargo ücretleri genelde 5-6 USD civarı olurdu, Black Friday zamanları ister büyük ister küçük boyutta ürün olsun bu ücret değişmezdi. Normal zamanlarda ise ürünün boyut ve ağırlığına göre kargo ücreti coşuyor. Mesela ben pikap için yaklaşık 25-30 Euro (amazon.de) kargo bedeli ödemiştim zamanında. (Merak etmeyin kargo bedeli dahil burada satılanlardan daha ucuza geliyordu). Ama şimdi hem USD kuru aldı başını yürüdü, hem Amazon çoğu ürüne sınır koydu (mesela eskiden herhangi bir Zippo'yu alabiliyorken, bu birkaç Zippo ile sınırlandırıldı, şimdi ise hiç göndermiyorlar).

Geçen seneye kadar 20 Euro olan gümrük vergisi sınırı an itibariyle tüm ürünlere uygulanmaya başlandı. Yani eskiden 20 Euro ve altına denk gelen bir ürün satın aldığınızda gümrük vergisi ödemeden getirtebiliyordunuz. (Bu aşama aşama indirildi, önceden 75 Euro ve altı idi). Şu an ister 5 Euro isterse 55 Euro olsun, her getirttiğiniz ürüne gümrük vergisi ödemek zorundasınız. Dolar 3 TL bandındayken çoğu şey epey kârlı geliyordu. Mesela 50 Dolar'a (155 TL) aldığım klavye o zamanlar Teknosa & Mediamarkt gibi mağazalarda 350-400 Lira'dan satılıyordu. Bunu öyle bir dengelediler ki şu an ha yurtdışından bir şey almışsınız, ha yurtiçinden.

Uzun lafın kısası Türkiye artık eski Türkiye değil, Dolar ve Euro almış başını gitmiş. Ucuza getirtirim derken astarı yüzünden pahalı çıkar, demedi demeyin. Çünkü epey bi vergi + kargo ücreti ödeyerek Teknosa'daki etiket fiyatının aynısını ödeyeceksiniz. Bence boşverin. (Aynı zamanda Aliexpress'in kargolarıyla kanka olan biri olarak söylüyorum).