Hocam siz daha iyi bilirsiniz ama benim şahsi görüşüm, bu olayda telafisi güç zarar şartı var gibi. YD kararı gelebilir, ben sizin gibi ümitsiz değilim :-)
1-Zaten bildiğiniz üzere vergi davası açar açmaz bütün vergilerin takip ve tahsilatı kendiliğinden durur, yani yürütme kendiliğinden, biz hiç bir talepte bulunmadan mahkeme sonuçlanıncaya kadar otomatik olarak durur. Verginin doğası gereği, kişinin mal varlığında haksız yere azalma meydana gelebileceğinden, kişinin mülkiyet hakkına tecavüz söz konusu olacağından ortada bir vergi borcunun olması bile yürütmenin durdurulması için önemli bir sebep olmalıdır, bence. Ortada henüz bir talep olmadan bile yürütmesi duran bir vergi borcu/alacağı varken, talep olması halinde neden yürütmesi durmasın.
2-Diğer taraftan ben varlık barışından faydalanarak Anayasa'daki milletvekili dokunulmazlığı gibi bir dokunulmazlık hakkına sahip oldum. Yani bu konuyla ilgili kesinlikle incelenmemem gerekir. Eğer inceleme devam ederse İDARE (müfettiş, vergi dairesi) yetkisini aşmış, kendini yasa koyucu yerine koymuş sayılır. TBMM'nin iradesini hiçe saymış kabul edilmelidir.
3-Eğer yürütmenin durdurulması kararı çıkmazsa, bizim vergi daireleri hak, hukuk tanımazlar. Hemen saldırıya geçerler. Sırasıyla şu olaylar gerçekleşebilir:
Vergi müfettişi incelemeye devam eder. Bu durum kişinin devlete olan güveninin zedelenmesine, hukuk devletine olan inancının sarsılmasına neden olacak. Bu nasıl iş ya, diyecek? Hem barış çıkarıyor, hem de uygulamıyor? diye düşünülecekler. Bir kişinin devlete olan, hukuka, mahkemelere olan güveninin sarsılmasının hiç bir şekilde telafisi yoktur. Vergi müfettişi incelemeyi tamamlayıp raporunu vergi dairesine yollayacak. Vergi Dairesi özetle rapora göre vergileri ve cezaları ilgilisine tebliğ edecek. Eğer bu tebligatlara 30 gün içinde tekrar dava açılmazsa bir türlü, açılsa başka bir türlü sıkıntıyla karşılaşacaklar. Mükellef tekrar dava açsa, bir önceki davanın bir anlamı kalmayacak. Aynı konuda iki tane dava açmış sayılacak. Bu açtığı dava yürütmeyi durduracak. Daha birincisi sonuçlanmadan ikinci bir davayla uğraşacak. Eğer gelen tebligatlara 30 gün içinde dava açmazsa, bir öncesi davanın sonucunu beklemeye karar verse, bu defa, söz konusu vergiler ve cezalar kesinleşecek. Tebligatlar sonrası dava açma süresini kaçıracak. Bu kesinleşme neticesinde kişinin üzerine kayıtlı banka hesabı, otomobil, konut gibi varlıkların üzerine derhal e-haciz işlemi uygulanacak. Kişi bu varlıklarını kesinlikle kullanamayacak. Satamayacak. Banka hesabındaki para belki de haksız yere maliye tarafından tahsil edilecek. Bu para, pul, vergi olayları yüzünden eşiyle kavga edecek, aile düzeni bozulacak. Bunların kesinlikle hiç bir şekilde telafisi mümkün değildir.