Edit : 60 x 20 x20 çift oluklu koli özelden de arkadaşa yazdım herhalde. Sektörü çok iyi bilmeyenler, içinde olmayanlar rakam vermekten çekinsinler. Çalıştığım firma 3.5 + kdv, 500 adet için fiyat verdi. Bu ücrete klişe masrafları ayrı fatura edilir. Bu fiyattan da daha uygun fiyat verecek bir firma tanımıyorum. Ürün kalitesi de muazzam.
(: çok sürmez matbaa ve kolicilerin bu devranı. Hatta geçen yıldan bu yana 5 firma tanıyorum, 10 ar 10 ad sipariş gönderiyor. E ticaret ayağının en bozuk piyasası matbaa, ambalaj işi ile uğraşanlardır. Ticaret yapa yapa zamanla tanıyacaksınız. Öyle ki, ellerinden gelse sektörün %70 para bile basacak yapıdadırlar.
Acemi davranırsan koli için bıçak parası bile isterler. Küçük kutular için bazı firmalar, ellerinde bıçak ya da kalıbı olsa bile yine bıçak parası isterler. Hatta bazıları, koskoca fabrika, ben senin siparişini tek bıçakla mı çılaracağom, 4 bıçak yaptıracağım, baskı için maliyetleri koli başına 5 kuruş olsa bile tuttuğuna 250 +, 350 + der dururlar. İş yapar ya da yapmazsın tecrübene göre, ama can sıkarlar.
Mecvut ölçün için herhangi bir kalıp, bıçak parası gerekmez. Baskı için klişe ücreti talep ederler. %70 fatura keserler. 10 olur, şuradan alırsın diyenlere bakma. Mersin deki kolicileri çıkar, ziyaret et. 200 adet olarak düşük olsa da, ebat itibariyle Mersin den bir firma bulursun. 5,6 gibi rakamlara da tek oluk, çift oluk yaptırırsın. Ama biraz gezmen lazım. Elimde kağıt varsa 200 yerine 500 yaptır, ama Mersin'den yaptır. 200 koli o ebatta ambar bile 200 yazar ki adamın yoksa İstanbul'da o rakamlara alamazsın, kargo masrafları da senin klişe paranı karşılar. Hasar görebilecek ürünlerin varsa çift oluklu yaptırmanda fayda var. 1 liralık fark için 100 liralım ürünü çöpe atmanın mantığı yok.
Ekşi sözlükte, online pazar yerlerinden satış yapmak, Trendyol barkod, Trendyol kargo gibi başlıklarım var. İncele, çok yakında e ticaret ile ilgili çarpıcı örneklerle de uzun bir referans yazısı yazacağım.