Bir Sayfada Aktif Olanları Listelemem Gerekli Fakat bunu optimize bir şekilde yapmam lazım aklımda şöyle bir şey var siteye giren her kullanıcıya eşsiz bir çerez verip bu çerezi veri tabanındaki çerez stununa saklıyorum her 3 saniyede bir kullanıcıda bulunan çerez bilgisini alarak veri tabanındaki guncel_tarhi kısmına o anki tarihi kayıt ediyorum bu sayede kullanıcı siteye girdiğinde tarayıcısında bulunan çerezi kullanarak guncel_tarih sutununu 3 saniyede bir güncelliyorum daha sonra listeleyeceğim zaman guncel_tarih sutunundaki tarih 3 saniye önceki tarihten büyükse listele tarzı bir algoritma ile listeliyorum fakat korkum şudur ki her 3 saniyede bir her kullanıcı için veri tabanında 1 adet veri güncellemesi olacak bu da siteyi yorar diye korkuyorum sizin bir öneriniz var mı acaba bilgisi olan yazabilir mi.
Karışık yazmış olabilirim anlamayan varsa daha açık şekilde anlatabilirim.
Son güncelleme tarihinden 5 dakika fazlaysa ve işlem yapmamışsa Offline, son güncelleme tarihinden 5 dakika geçmemişse online olsun. Tabi 5 dakika geçmişse ve aksiyon aldıysa güncelleme tarihini de güncellersin. Çerez değil de session olarak da tutabilirsin.