Müfettişlerle yaptığımız görüşmelerde benim izlenimlerim şu şekilde; Ülkemizdeki tüm bankalardan, "Google" firmasından Türkiye'deki banka hesaplarına gönderilen ödemelerin ekstreleri talep edilmiş. Zaten müfettişlerin masasında bankalardan gelen ekstreler duruyor. Sadece bir kaç bankadan cevap gelmemiş, onları bekliyorlar. Anladığım kadarıyla yıllık 30-40 bin üzerinde google geliri elde edenler radara yakalanmış durumda. İnceleme yazıları virüs olayları biraz daha yatışınca artarak devam edecektir. Şu an müfettişler sırf boşta gözükmemek için yani iş yapmıyor gözükmemek için gönderilen incelemeye davet yazılarına icabet eden kişilerin incelemeye başlama tutanağını tutup, istirahate çekiliyorlar. İnceleme süreleri 6 ay olduğu için, incelemeye başlama tutanağının düzenlenmesinden itibaren 5-6 ayı çalışmayarak, istirahat halinde geçireceklerdir. Bu süre sonunda tutanakları sonlandırılıp, rapora bağladıktan sonra, sıradaki incelemelere başlayacaklardır. Müfettişlerin sayıları sınırlı olduğu için incelemelerde biraz gecikme yaşanabilir ama kazançların zaman aşımına girmeden incelenmesi için gerekli planlamayı yapmışlardır. Mutlaka ama mutlaka hesabına ciddi rakamlar yatan herkesin incelemeye davet edileceğini düşünüyorum.
Diğer taraftan müfettişler her ne ne kadar varlık barışından faydalanamazsınız diye rapor düzenleseler bile vergi mahkemesi kararları ardı ardına gelmeye başladıktan sonra fikir değiştireceklerini düşünüyorum. Aynı durum bir kaç yıl önce kayıt dışı ikinci el oto ile gayrimenkul alım satımı yapan kişilerde de olmuştu. Birkaç yıl evvel bu kişiler incelemeye davet edilip haklarında geçmişe dönük 5 yıllık mükellefiyet açılıp, 5 yıl boyunca verilmeyen vergi beyannameleri için 100 bin TL leri bulan rakamlarda özel usulsüzlük cezaları düzenleniyordu. Bu cezalar vergi mahkemeleri tarafından iptal edilmeye başlanınca Maliye Görüş değiştirdi ve 449 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ni yayımladı. Bu tebliğe göre genel olarak geçmişe dönük olarak tesis edilen mükellefiyetlerde verilmeyen beyannameler için özel usulsüzlük uygulamasından vazgeçildi. Varlık Barışından faydalanan Google kazançları da bu şekilde olacaktır, diye düşünüyorum. Zaten varlık barışı, vergi barışı gibi yasaların amacı kayıt dışı kazançları kayıt altına almak ve ekonomiye kazandırmaktır. Kayıt içinde olan ve vergi beyannamelerini süresinde veren bir mükellef zaten bu yasalardan faydalanmaz ki... Açığı olan, vergi kaçırmış olan, vergiyle ilgili sıkıntısı olan firmalar veya kişiler bu tip yasalardan faydalanır. Bir de bu yasalar esnektir, çok fazla teferruat, kağıt, bürokrasi evrak vs ile uğraştırmaz. Mümkün olduğunca fazla kişinin yararlanması için çıkarılır, bu yüzden bu yasalarda şu şu şu firmalar faydalanamaz diye bir madde olmaz. Mevlana misali ne olursan ol yine gel mantığıyla, isteyen herkesin bu tip barış yasalarından faydalanmasına gayret edilir.
% 1 oranında vergi ödemek çok bir para değildir. En kötü ihtimalde ne olur? Devletime %1 vergi ödedim. Fayda sağladım. Helali hoş olsun dersin olur biter. Diğer taraftan vergi müfettişi de insan. Bu adam varlık barışına şu kadar para ödemiş, hadi şu kar oranını şöyle yapalım da en azından zararın olmasın der. Biraz daha insaflı yaklaşır. Söylersin müfettişe; arkadaş ben şu kadar vergi ödedim, bunu da göz önünde bulundur, bana daha az vergi çıkar diye, pazarlık edersin veya uzlaşmada, ben şu kadar daha vergi ödedim, bu da bu işlerin vergisi sayılır, bana şu kadarlık daha bir indirim yapın derseniz, bir miktar daha iskonto yapacaklardır. Yani hiç bir şekilde bir hak kaybınız veya kazık yeme durumunuz oluşmaz.
Müfettişler kimi kazanç elde edenlere yok o zaman mükellefiyet kaydın olmalıymış, yok bunları defterlerine kaydetmeliymişsiniz diye saçma sapan şeyler söylüyorlar. Bildiklerinden değil. Üstün körü okuyup, o şekilde yorumluyorlar. Birincisi tebliğde bile; bunların defterlere kaydı mecburidir demiyor, kaydedilebilir, diyor, üstelik bunun deftere kayıt tarihi varlık barışı beyannamesinin verildiği tarihtir, der. Yani ben beyannameyi 01.04.2020 tarihinde vermişsem, o tarihteki defterlerime kaydedebilirim. İkincisi, o zaman vergi mükellefi değilmişsin. Zaten o tarihlere vergi mükellefiyet kaydı açacaksın ya. Al sana oldum işte vergi mükellefi. Ya da şu an şahıs firması kurdum. Al sana mükellefiyet kaydı, hem firmam var. Hem de kaydımı istersem hemen yapabilirim. Ya da al şu anki firmamın açılış tarihini geriye doğru götür. Yetki sende. Bunu yapabilecek yetkin var. İşin komik tarafı google kazancı elde edenler işletme defteri tutmak zorunda olan kişilerdir. Maliye Defter Beyan sistemi diye bir sisteme geçti. O sistemde bu varlığın yani varlık barışından kaynaklı kalemlerin kaydedilebileceği bir hesap veya menü yok. İşletme defterinde ayrı bir yere kaydedilebilir, diyor. Ayrı bir yer yok ki, Kaydedilmesi imkansız. :-) Böyle saçma sapan işlerle insanları uğraştırıyorlar. Ondan sonra niye Ab ye ABD ye beyin göçü oluyor derler. Bu kafayla beyin de göçer sermaye de kaçar. Göçen de haklı kaçıran da...