Selanik adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Şimdi şöyle düşün. Rakamlar temsilidir.
Koç grubunun günlük geliri 1 milyar dolar olsa, bugün ise 999 milyon dolar kazansa, bugün işler kesat diyebilir.

Bir vatandaş ayda 2350TL kazanırken bu ay 2450 TL kazansa, vay be uçuyorum der. Geçen aya göre %4.5 zenginleştim der.
Biraz da gerizekalılık varsa bu ay fitre ve zekatını Ali KOÇ'a göndermeye kalkabilir.
İçkilisin sanırım, konunun bu söylediğinle ne alakası var çözemedim

Aptala anlatır gibi kısaca anlatıyorum arkadaşlar, sözüm meclisten dışarıdır.

Durum tamamen ihracat ve ithalat ile alakalıdır.

Yani bu ülkede yaşayan herkesin+devletin, dışarıdan aldığı mal, sattığı maldan fazla ise dolar yükselir. Durum bundan ibarettir kısaca.

Merkez bankası ne yapar ? Bu durumu frenlemek için, yabancı yatırımcıyı ülkede tutmak(ülkeye dolar getirmek için) ve doları yükseltmemek için faizleri yükseltir. Yani, yabancı herif gelip senin ülkene dolar getiriyor, banka gibi düşünün, sen de o adama faiz veriyorsun, adam yıllık bazda parasını yükseltiyor.

Ama faizi indirirsen (ülkene dolara getirecek adam gelmez, bu ayrıca sadece faiz ile alakalı değildir, deli hükümetin biri çıkar, dengesizdir, her an herkesin parasına el koyabilecek biridir, veya ülkede siyasi istikrarsızlık vardır, yani durmadan hükümet değişiyordur ve yasalar bağımsız değildir, herkes başa gelecek adamın ağzına bakmak zorunda kalıyordur) ve ihracatın da ithalatından az ise dolar 7'de olur 10'da.