WebWon adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
3-4 gün önce @madredeus; ile tartışmıştık bu konu hakkında. Onun görüşünü almıştım.

Benim düşüncem de minimum reg fee olarak ortalama bir fiyat belirlenerek kural getirilmesi yönünde. Birçok kategoride taban fiyat uygulaması mevcut. Bu kategoriye de uygulanabilir diye düşünüyorum.

Konuya katılım sağlarsanız düşünce ve görüşlerinizi üst yönetim ile görüşebilirim. Kategoride aktif arkadaşları dilerseniz etiketleyebilirsiniz katılım sağlaması açısından. (Rahatsız olan varsa şimdiden kusura bakmayınız)

@username; @Ogu2; @Dr.SEO; @JimmyBey; @rampapapam; @SerhatFamilyy; @Bip; Misafir; ile başladım etiketlemeye

Konu için öncelikle @serdar42m; ve sonra da katılımcılara teşekkür ederim.
Herkese selamlar...

Ben Taban Fiyat Uygulamasına karşıyım.

Moderatörümüz @webwon'a söylediklerim dışında ekleyeceklerimi de hep beraber burada kendi görüşüm olarak belirteyim:

1 TL. yerine daha en azından kayıt fiyatının üzerinde bir "başlangıç taban fiyatı", normal şartlarda domain satışından zarar etmemek için beni elbette mutlu eder-di.

Ama normal şartlarda normal bir piyasada normal koşullarla rekabet söz konusu olsaydı... (son yazdığımdan ne demek istediğimi normal rekabet etmeyenler gayet iyi biliyor)

Taban fiyat iyi hoş lakin ihaleye satışa konulan her domain taban fiyatı değerini hak eder mi? Her kayıt edilen domain kayıt değeri veya üzerinde midir?

Arka planda domain alanlardan sürekli geribildirim alır ve bunları sürekli değerlendiririm, malesef ki artırmalardaki bazı domainlerin istedikleri fiyata ulaşmamasının sebebi sadece 1 TL.den başlaması ya da başka bir fiyat politikası değil, satışa sundukları domainin onların bekledikleri talebi görmemesi, daha doğrusu potansiyel alıcının domaini daha yüksek bir teklife ya da herhangi bir teklife uygun görmemesi . Bunun sebepleri "ölücülük" ya da bütçe yetersizliği değil sadece domaini beğenmemeleri / domainin değerli olmaması.

Ek olarak malumunuz bir sürü yeni üye geldi ve iyi ki geldiler çünkü bir çeşit tıkanma vardı ve piyasayı canlandırdılar, tabi bu arada yaşla kuru ayrımı da olacak bir süre ortam dengelenene kadar... Bu kişiler aynı zamanda rekabete de katıldılar doğal olarak ve birdenbire bir sürü domain satan kişi ortaya çıktı ve domain konuları arka arkaya hızla açılmaya başlandı. Doğal olarak eski domaincilerin konuları da eskisi kadar ön plana çıkamadı. Konular yeni açılır açılmaz hızla sayfanın sonlarına düşüyor ve potansiyel alıcılar belki domaine teklif verecek olsa bile konunun varlığından haberleri bile olmuyor, bazı iyi domainler de bu yüzden düşük tekliflerle kapanmak zorunda kalabiliyor.

Bu durumda mevcut şartlarda bireysel olarak ne yapılmalı:

1- Acil ihtiyacınız yoksa taban fiyatına ihtiyacınız yok, istediğiniz rakamdan başlatabilir, premium üye değilseniz 24 saatte bir konunuzu güncelleyerek daha çok görünmesini sağlayabilir ve kendi istediğiniz müşterinin gelip domaine teklif vermesini bekleyebilirsiniz.

Ama TEKLİF USULÜ DOMAİNLER KISMI ZATEN BUNUN İÇİN DEĞİL Mİ? İsteyen alt teklif için taban fiyatını belirliyor ve almak isteyen olursa mesaj atıyor üstelik açık artırma kurallarına da bağlı değilsiniz anlaşıp istediğiniz hemen al fiyatından satabilme imkanınız var.

2- Diyelim acil ihtiyacınız var ama domaininiz taban fiyattan (o fiyatı hak ediyor ya da etmiyor kısmı ayrı)satılmadı, ve daha aşağıya satmaya razı hale geldiniz ama taban fiyat kıstası yüzünden bunu da yapamıyorsunuz ne olacak?

İçinde bulunduğumuz salgın döneminde kimin ne zaman ne halde olacağı, ne kadar paraya ihtiyaç duyacağı hiç belli değil, bunu sürekli görüyoruz.

Ya da domain yenilenmesine/süre bitimine 2 ay, 1 ay veya 10 gün var o zaman ne olacak, yeni kayıt olan ve 1 yıl süresi olan ya da 8-10 ay süresi olan domainle aynı taban fiyat şartı mı olacak?

3- 1 TL.den başlayan konulara düşük teklif verenlerin ve kazananların beleşçi - ölücü vs. etiketlenmesini hiç doğru bulmuyorum. Konuyu 1 TL.den başlatmak için kimse kimseyi zorlamıyor, bunu yaptığınızda riski göze aldığınızı peşinen kabul etmiş oluyorsunuz sonra şikayet etmek anlamsız.

Ben konularımı çok zaman domainlerime güvenip ve risk alıp 1 TL.den başlatıyorum, ama risk almadıklarım da oluyor ve onları daha yüksek rakamdan başlatıyorum.

Yani kararı ben veriyorum. Konularımızı kendi beklentilerimize göre kendimiz düzenliyoruz. Açık artırmalara kendi isteğimizle, daha hızlı nakit akışı için katılıyoruz.

Ama şunu unutmayalım; açık artırmalar bölümü sadece bize para kazandırmak için değil aynı zamanda alıcıların beğendikleri iyi domaini uygun fiyatlı ya da adil bir rekabet ortamında fiyat yükselterek alabileceği bir ortam. Müşterinin verdiği ve kazandığı rakamdan şikayet etmek ya da artırma sonucunu beğenmediysek ondan daha fazlasını istemek gibi bir hakkımız yok, olmamalı da zaten saçma olur bu.

Burada aynı zamanda artırmalara katılıp domain alan domainciler de var ve o artırmalara 1 TL.den başladığı için katılıyorlar çoğu yani domaini kelepir almaya çalışmak için o zaman bu ne perhiz bu ne lahana turşusu

4- Ben herkes istediği fiyattan başlatsın taraftarıyım, şu anki şartlarda taban fiyat belirlenmesini doğru bulmuyorum, bunu da sayın moderatörümüze sebepleriyle belirtmiştim.

Şu an bunu talep edenlerin çoğu, eğer taban fiyat uygulaması gelirse beklentilerini karşılayacaklarını düşünüyorlar ama o domainlerin o zaman teklif alacağının bir garantisi yok değil mi? Üstelik herkes aynı rakamdan domain almıyor mesela ben hiçbir zaman, alıcıyı riske sokmamak için bilindik marka domain kayıt firmaları dışında domain almıyorum ve bu yüzden bir çok 1 dolardan savdan 1-1, ionos vb. firmalardan domain alanlarla eşit rekabet edemiyorum ama bundan hiçbir zaman şikayetçi olmadım çünkü domain alımı konusunda çok seçiciyim ve her zaman "gerçekten değerli" domainleri almaya özen gösteririm ve gelen teklifler de karşılığını verir çok zaman.

Zarar ettiğim zamanlar olmuyor mu, dönemsel olarak ya da artırmalardaki dalgalanmalara ve "normal olmayan rekabet koşulları"na bağlı olarak oluyor ama toplamda zarar etmiyorum.

Yani sürekli alıcıları suçlamak yerine bazı arkadaşların biraz da ellerindeki domainlerin kalitesini bir gözden geçirmeleri gerekli. Bunu yazdım diye o arkadaşlar benden hoşlanmayacaklar ama "Dost acı söyler".

Herkes kendi taban fiyatını kendi belirlesin, riski minimize etmek isteyen taban fiyatını yükseltir olur biter, ben hala ortada bir mesele göremiyorum. Adı domain olsa da herkes için değeri sabit bir ürün satılmıyor burada, hepimiz domain satıyoruz ama aynı domaini satmıyoruz. Hiçbir domain gerek yapı gerek değer olarak birbirinin tıpatıp aynı değil.

Bu konularda genelde pek yazmayı sevmem çünkü serbest piyasada arz-talep kendi dengesini bir şekilde bulur. İnsanların talep etmedikleri ya da yüksek fiyat vermeyi düşünmedikleri/düşünmeyecekleri domainleri almadılar diye onlara kızmak yerine onların ne istediğini anlamaya çalışmak ya da domainin değerini "mantıklı olarak" açıklayabilecek durumda olmak lazım.

Bunun için de sadece domaini alıp satmaya çalışmak yetmez, önce ne alacağınızı neye göre alacağınızı, kaça alacağınızı ve almanız gerektiğini bilmeniz lazım.

Bir web sitesi kurmayı bilmelisiniz, site kurmak yanında işletmeyi bilmelisiniz biraz SEO bilmelisiniz, piyasadaki sektörleri kimin neyi talep ettiğini, adsense oranlarını, TBMleri bilmelisiniz, en az 10 tane siteyi kurup işletmiş olmalısınız ki dalgalanmalar toplam gelirler vs. sistemler hakkında bir ön bilginiz olsun, size sordukları zaman cevap verebilecek durumda olun, eticaret domaini satıyorsanız kafadan fiyat basmak yerine eticaret hakkında hiç eticaret yapmamış olsanız bile araştırmalarınız olsun, piyasayı iyi takip edin, müşteri bir şey sorduğunda cevap verebilin, en azından cevabını bulmaya çalışın, karşınızdakinin ne istediğini iyi anlarsanız ona istediğini sunabilirsiniz, o zaman da fiyat tartışması yerine "nasıl daha iyi domain bulabilir, alabilir ve sunabilirim" derdine düşer ve daha yüksek rakamlara satış yaparsınız, daha az zarar edersiniz.

6- Tekniksel olaraksa naçizane bir önerim olabilir, sayfada daha çok görünmemiz ve teklif alma sayımızı artırma ihtimali yaratması açısından tabi teknik olarak vbulletin forum altyapısında ne kadar uygulanabilir bilemem...

* Yatay tek sütun yerine dikey sütunlar oluşturulabilir böylece daha fazla domain anasayfada görünür ve dikkat çeker. Ya da sütunlar da ayrılabilir mesela 1 TL.den başlayan ayrı bir sütun 50 TL./100 TL.den başlayanlar ayrı bir sütun gibi...

Eğer teknik açıdan bu mümkün değilse ;

Artrıma anasayfasında 28 satır/domain listelenebiliyor, bu satır miktarı stabil ya da seçenekli olarak artırılabilir, 50 sıra olabilir ya da sayfada 100 tane göster vb. seçenekli olabilir bazı domain firmalarında olduğu gibi bu da teknik açıdan uygun mu bilmiyorum.

* Alan adları ya da bazı domain satış sitelerinde olduğu gibi sayfanın üzerine bir kayan yazı uygulaması getirilebilir ve aktif satışta olan domainler burada kayan yazı şeklinde gösterilebilir.

Naçizane şimdilik aklıma gelenler bunlar...

Herkese hayırlı satışlar...