Benim de nacizane bir kac sorum olacak,
1- Yazdiklarindan anladigim kadariyla, cennete girmek icin namaz kilinmasi gerek, o halde namaz cennete gitmek icin mi kilinir yoksa cehenneme girmemek icin mi yoksa baska bir sey icin mi?
2- Camilerde görüyoruz, bir cogu ezberden arapca bir seyler söyleyip iki dakikada namazi bitirip giden insanlar namaz kilmis oluyor mu? Yani anlamini bilmeden sadece bazi hareketler yapip anlamani bilmedigi bir seyleri ezberden okumak namaz mi?
3- Namaz borc mudur? Bazen duyuyoruz, ben borcumu ödeyip geleyim...
Bu sorularin cevaplarina göre belki bir iki sorum daha olabilir. Saygilar
1- İkisi içinde kılınsa da zararı yok ancak asıl olan her ibadet yalnız Allah'ın rızasını kazanmak için yapılır.
2-Doktorun verdiği ilacı içip ilacın içindeki bilmeden iyileşen insan tedavi olmuş mu oluyor? Evet. Yani anlamını bilmediği şeyler olabilir fakat bir anlam biliyor en kötü ihtimalle; Yaratıcı emretmiş ve ona bu görevi vermiş, verilen görevi yapması gerektiğinin bilincinde hareket ediyor. Ama sizin de dediğiniz gibi anlamını da bundan daha fazla bilse ve hikmetlerini daha iyi kavrasa güzel olmaz mı... İşte o zaman tadından yenmez

3- Kulluk görevdir bu da görevin bir parçası... İster borç öder gibi... İster görev bilincinin bir sonucu... İsterse yapmak gerekiyor, gerekçesi... Adının ne olduğu önemli değil eğer ibadet olmaktan çıkarmıyorsa...
4. soruyu alalım
Bu arada hoca falan değilim hocam fazla zor yerden olmasın :P İkinci sorunuzu sevdim ama

Cevabiniz icin tesekkür ediyorum.. Ancak söylediklerinizin bir kismina katilmiyorum.. Sebebine gelince; Ben "kendine müslüman deyip namaz kilanlarin bir cogunun Allah'in istedigi namazi kildiklarini düsünmüyorum". Sizin baktiginiz cihetle baktigimizda Allah'in namazlari bir cok durumda kabul edecegi anlasiliyor. Oysa bu bakis acisi Kur'an ile celisiyor. Cünkü kur'an a göre, namaz husu ile kilinmali.. Tilavetin dogrulugundan bahsetmiyorum ama adam sadece seslendiriyor yarim yamalak ve bunu sizin de yazdiginiz gibi bir "görev" görüyor ama muhteviyatina, icerigine önem vermiyor.. Siz buna namaz diyorsunuz ve Allah kabul eder diyorsunuz..
Oysa Allah ayette "Namaz sizi kötü ve cirkinliklerden alikoyar" (ankebut 45) buyuruyor. Ancak islam toplumlarina baktigimizda, namazin müslümanlari kötülüklerden alikoydugunu görmüyoruz.. Buradan benim cikardigim sonuc da demek ki kilanan sey namaz degil.. Yani sizin "Allah kabul eder" demeniz bir seyi ifade etmiyor cünkü Allah zaten kaideyi koymus. Kilinan namaz insani kötülükten korumuyorsa, alikoymuyorsa, demek ki o kisi namaz kilmamistir, sadece bazi jimnastik hareketler yapip olayi bitirmistir ve bunun ismine de namaz demistir.. borc demistir, görev demistir vs
Bunu söylememin sebebi, sizi kastetmiyorum ancak bir cok müslüman namazi, Allah'in istedigi sekilde kilmiyor ve "Allah kabul eder" mantigiyla hareket ediyor. Elbette ben bilemem hangi namaz kabul olur hangisi olmaz.. Ancak bana bildirilen sey "namazin kötülüklerden alikoymasi". Alikoymuyorsa demek ki o kilinan sey namaz degil ve namaz kilan kisinin bunun bilincinde olmasi ve kendine ceki düzen vermesi gerek.
Yanlis mi düsünüyorum?
Hocam şu ifadenizi çok sevdim "Allah'in istedigi sekilde kilmiyor ve "Allah kabul eder" mantigiyla hareket ediyor. Elbette ben bilemem hangi namaz kabul olur hangisi olmaz." çok haklısınız bu konuda... Fakat kötülüklerden alıkoyması keskin bir ifade olarak anlaşılmamalı. Eğer öyle olsa günah kötüdür ve maalesef günahsız pergamber dışında kimse olmadığına göre peygamberler harici namazlar iptal...
Elbette fakat şöyle düşünülmeli. Namaz kötülüklerden bizi uzaklaştırmalı, fakat bu alıkoyduğu şeyin mutlak olması gerektiğini düşünmemeliyiz. Mesela bir adam 7/24 gıybet mesaisi yapsa sadece namaz arası verse bu adamı namaz kendi kılındığı anda kötülükten alıkoysa bu da alıkoymak; bir adam ben namaz kılıyorum, Allah'ın huzurundan (mesela öğle namazından) geliyorum ve yine Allah'ın huzuna (ikindi namazına) çıkacağım. Ben o huzura günahlarla çıkmaya cüret edecek kadar pişkin olamam ben şuurlu bir müslüman gibi kendimi her an muhasebeye çekmeliyim der ve namazı böyle görürse bu da kötülüklerden alıkonmuş olur.... Özetle alıkonulmalının da bir çok derecesi var...
Şimdi Youtube'dan Senai Demirci - Kıl Beni Ey Namaz şiirni dinlicem onu hatırlattınız. Sizin dedikleriniz bu şiiri hatırlatıyor...