ertan2002 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Cevabiniz icin tesekkür ediyorum.. Ancak söylediklerinizin bir kismina katilmiyorum.. Sebebine gelince; Ben "kendine müslüman deyip namaz kilanlarin bir cogunun Allah'in istedigi namazi kildiklarini düsünmüyorum". Sizin baktiginiz cihetle baktigimizda Allah'in namazlari bir cok durumda kabul edecegi anlasiliyor. Oysa bu bakis acisi Kur'an ile celisiyor. Cünkü kur'an a göre, namaz husu ile kilinmali.. Tilavetin dogrulugundan bahsetmiyorum ama adam sadece seslendiriyor yarim yamalak ve bunu sizin de yazdiginiz gibi bir "görev" görüyor ama muhteviyatina, icerigine önem vermiyor.. Siz buna namaz diyorsunuz ve Allah kabul eder diyorsunuz..

Oysa Allah ayette "Namaz sizi kötü ve cirkinliklerden alikoyar" (ankebut 45) buyuruyor. Ancak islam toplumlarina baktigimizda, namazin müslümanlari kötülüklerden alikoydugunu görmüyoruz.. Buradan benim cikardigim sonuc da demek ki kilanan sey namaz degil.. Yani sizin "Allah kabul eder" demeniz bir seyi ifade etmiyor cünkü Allah zaten kaideyi koymus. Kilinan namaz insani kötülükten korumuyorsa, alikoymuyorsa, demek ki o kisi namaz kilmamistir, sadece bazi jimnastik hareketler yapip olayi bitirmistir ve bunun ismine de namaz demistir.. borc demistir, görev demistir vs

Bunu söylememin sebebi, sizi kastetmiyorum ancak bir cok müslüman namazi, Allah'in istedigi sekilde kilmiyor ve "Allah kabul eder" mantigiyla hareket ediyor. Elbette ben bilemem hangi namaz kabul olur hangisi olmaz.. Ancak bana bildirilen sey "namazin kötülüklerden alikoymasi". Alikoymuyorsa demek ki o kilinan sey namaz degil ve namaz kilan kisinin bunun bilincinde olmasi ve kendine ceki düzen vermesi gerek.

Yanlis mi düsünüyorum?
Olması gereken konusunda benim de belirttiğim gibi haklısınız tabii. Ne yazıkki biz insanoğlu bir şeyleri öğrenmeye çalışmıyor, çaba sarf etmiyoruz. Bir şekilde öğrendiğimizle kalmaya, onunla yaşamaya devam ediyoruz. Kabul olup olmayacağını bir Allah bilir.

Bilmiyor diye tamamen terk ederek daha büyük bir hataya girmek yanlış, bildiğiyle kalıyor diye de araştırıp öğrenmemek yanlış. Terk ederek daha büyük yanlışa gidilmemeli. Öğrenmemek insanoğlunun hatası. İslamiyet çok iyi biz insanlar hatalıyız. Namaz kötülükten alıkoyar ifadesini biraz daha açınca günah işlemekten uzaklaştıracağı anlamını da elde edebiliriz. Örneğin abdestli olan bir kişi günahlardan uzak durmaya çalışır. Yaptığı hatalar iradesinin bir sonucu ve elbette tam anlamıyla huşû ile kılmamasının bir sonucu olabilir. Yüce Allah hepimizi islah etsin ve yolundan ayırmasın...