Teşekürler.
Aklımda başka bir soru var cevaplarsanız sevinirim
Allahü teâlâ her şeye gücü yeten değil midir?
Neden işlerini melekler yapar?
Ol demesi ile günah ve sevaplarımiz yazılamaz mi mesela melekler olmadan
Neden buna gerek duymuş?
Hep aklımdadır tatmin edici bir cevap bulamadım dini bütün bir insana benziyorsunuz sormak istedim.
Çok kıymetli cevaplar gelmiş ama bu konularda sıkıntı yaşamış biri olarak bende biraz gevezelik yapmasam olmaz şimdi

Diğer arkadaşlarımız çok değerli cevaplar vermiş onların ve konu sahibi arkadaşlarımızında izniyle bende bir şeyler yazmak isterim bildiğim kadarıyla. Bunca cevaptan sonra bir alıntı daha yaparak sizi de rahatsız etmiş olacağım inşallah kusura bakmazsınız.
Öncellikle kısa bir not; sıradan bir Müslümanım...
Öncelikle Allah'ın bir alternatifi olmadığı gibi yardımcısı da yoktur. Yaratış yalnız Ona aittir.... Peki o zaman neden Melekler? Elbette diğer arkadaşlar meleklerin hamd, tesbih gibi görevlerinden bahsetmişler. Aslında benim araştırmalarımda çok fazla neden/hikmet var ama sevdiğim birini daha somut ifade ederek ekleme yapayım konuya.... Her meleğin yaratılmasında burada söylenen hikmetler gibi birçok genel hikmet vardır ancak;
Örneğin Azrail a.s... Herkes ölüm meleği der... Oysa Hay (hayat veren) isminin mutlak sahibi olan Allah aynı zamanda El- Mümit yani ölümü yaratan da yalnız O'dur. Fakat Azrail (a.s.) bir perdedir... Bu perdeler insan için bir rahmet olarak yaratılmıştır. İnsan trafik kazasında bir yakınını kaybetse çarpana kızar, idarecilere kızar daha da ileriye gitse ve görünen nesnelerin ötesine gitse ve inançlarıyla ilişkinlenmeye başlasa bu kızgınlığı Hz. Azrail'i sorumlu tutar. Allah perdesiz yaratsa ve herkese fark ettirerek aşikar bir şekilde o sevdiğimizin canını alsa öfkemiz ve adeta şikayetimiz Ona karşı yönelir. Bu da inkara doğru götürür. Netice şu ki; Azrail can alan değil, can alınırken sebep olan bir memurdur. Tıpkı elmayı yaratan Allah'ın havayı, suyu, toprağı ve dahi elma ağacını memur yapması / perde yapması gibi... Oysa zaten kendi yarattığı cansız, akılsız bu nesneleri perde yapmadan direk olarak da yaratıp verebilirdi. Öyleki;
İzzet ve azamet isterler ki, esbab, perdedar-ı dest-i kudret ola aklın nazarında...
Tevhid ve ehadiyet isterler ki, esbab ellerini çeksinler, tesir-i hakikiden...
Yani şöyle bir denge var;
Allah'ın büyüklük ve azameti ister ki; insanların algısında sebepler Allah'ın gücüne perdeler olsun...
Fakat Allah'ın birliği de ister ki; sebepler hakikati gizleyen şeyler de olmasın ve akıl sahipleri onların bir perde, asıl işi yapanın Allah olduğunu bilsin...
Bu meleklerle ilgili çok hoşuma giden bir araştırmamın sonucunda öğrendiğim şeydi. Böyle yüzlerce güzel meleklerin yaratılış hikmeti var elbette kaynaklarda...
Anlatımda kusurlar varsa bana aittir ki bir hoca veya alim değilim... Güzellikler varsa da Allah'ın dini İslam'a aittir...