Bu tarz fikirler ticaret bilmemekten kaynaklanıyor.
R10 araya girdiğinde ödeme aracı kurumu olur ve BDDK'dan ödeme aracılığı için lisans alması gerekir.
Ödeme aracı kurum olduğunuzda ticari olmayan müşterilerle çalıştığınızda başınız ağrır.
Yani r10 araya girdiğinde ve ödeme aracılık hizmeti verdiğinde üyelerin aldığı tüm ödemeler ticari olur ve fatura kesmeniz gerekir.
Banka hesabına aldığın bir ödemenin ticari olmadığını iddia edebilirsin ama ödeme aracı kurumundan gelen ödemenin ticari olmadığını iddia edemezsin.
Forumdaki ticaretin çoğunluğu faturalı değil ve satışların bir çoğu maliyeye anlatamayacağınız mal ve hizmetler ile ilgili.
Yani r10 bu sistemi kursa kullanan çok az olur.
Böyle bir escrow aracılık sistemi için vergi sistemi dışında çıkmak offshore bölgelere kaçmak, payoneer kart gibi kartlarla ortaklığa gitmek çözüm olabilir.
Ama o da riskli ve büyük bir operasyon. R10 bu aracılık hizmeti ile kendini riske atar ve aldığı komisyon bu riske değecek ama alışveriş yapanı ürkütmeyecek bir bedel olmalı.
Çünkü Timur karşısına çıkan nasrettin hocanın köylüleri gibi aslansın Coskun, kaplansın Coskun, ödeme aracılığı yapsın r10 dedikten sonra komisyondan kaçmak vergiden kaçmak için bu sistemi kimse kullanmayabilir.
e lisansı alır öyle yapar. sektörde 20ye yakın firma var, hiç birinin araskında r10 gibi bir kuvvet yok hepsi p ile başlayan firma yürüdü biz niye yürümmeyelim diye piyasaya girdi o kadar lisans ücreti ödediler muhtemelen bir kaç seneye de batarlar, çünkü adlarını nerde ikamet ettiklerini bilen yok. ama r10nun böyle bir derdi yok bddk lisanslı bir e cüzdan çıkarsa bi duyuruyla kayıtlı üye sayısı 20-30 bin civarına gelebilir. r10 güveni diger bu tür e cüzdan kullananları da teşvik eder haftasına 50 bini zorlar. ki ufak komisyonlarla işi kotarması çok mümkün, ilgili e cüzdan belli bir seviyenin üstünde komisyon alıyor facia bir komisyon bir başkası her gönderimden 1 tl.