Diyanet, kandiller faiz vb. birçok konuda kendisiyle çeliştiği gibi bu konuda da kendisiyle çelişiyor. Zaten Türkiye'de yaşanan İslam tamamen bir kültür dinini almış durumda ve Diyanet de bu kültür dininin resmi merkezi konumundadır.
Şahsen ben hiçbir konuda Diyanet'in fetvalarına uymuyorum. Açıkçası Diyanet'e bağlı camilerde ve imamların arkasında namaz da kılmıyorum. Bu kurum, hükümetlerin belirlediği daire çerçevesinde hareket etmek zorunda olan siyasi bir kurumdur. Derdim mevcut iktidar ile değil, ben bu iktidarı destekliyor dahi olsam, Diyanet'in X, Y partisine bağlı hareket etmesi kabul edilemez. Diyanet'in esas alacağı tek kaynak Kur'an ve Sünnet olmalıdır. Gelgelelim şuanda Kur'an ve Sünnet, Diyanet için siyasi iradenin dayattığını halka din olarak yutturmada kullandığı argümanlardan başka şeyler değil.
Sorduğun konuda hazırlanmış çok güzel bi kısa video vardı hocam umarım aklındaki soruları giderir.
Video:
https://youtu.be/6oz6r1VtQ-c
İmsak vaktini daha erken olarak duyurarak neye sebep oluyorlar?
1-) Ezan okunur okunmaz imsak vaktinin geldiğini sanarak sabah namazını kılıp, uyuyanların namazı kabul olmuyor çünkü vakit girmeden kılmış oluyorlar.
2-) İnsanlar yaklaşık bir saat daha erken vakitte oruç tutmaya başlatılıyor.
"Benim hergün fecri gözlemleme şansım yok, ne yapmalıyım?" dersen,
http://imsakiye.suleymaniyetakvimi.com/ yaşadığınız il ve ilçeyi seçerek bu adresteki imsakiyeyi kullanabilirsiniz.
NOT: Normalde Süleymaniye Vakfı'na itibar etmem ancak bu imsak meselesini ilk sorguladığımda sabahları Fecr-i Sadık'ı gözlemledim ve Süleymaniye Takvimi'nin hazırladığı imsakiyenin gözlemlediğim ile uyuştuğunu gördüm, siz de deneseniz, birkaç gün kendiniz gözlemleseniz çok iyi olur tabii.
"Sen kimsin ki kendin gözlemliyorsun, bunun matematiği var, o kadar usulü var falan filan" diyecek olanlara şimdiden cevap vereyim, esas olan fecrin göz ile görünür şekilde ayrışmasıdır. Allah Rasulü'nün uygulaması da bu şekildedir. Bu iş, göz ile yapılan bir gözlem ile belirlenir, yukarıda linkini verdiğim videoyu izlerseniz daha iyi anlarsınız.