Bin1SuraT adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
GSS = Genel Sağlık Sigortası
GSS Sorgulaması = Genel Sağlık sigortası sorgulama

Bunu açıkladıktan sonra şöyle giriş yapayım. Türkiye Cumhuriyeti'nde her birey (özellikle erkekler) belirli bir yaştan sonra baba ve/veya annesinin sigortasından faydalanmadığı için sigorta girişi olması gerekiyor. Şayet birey sigorta yaptırmışsa, devletimizin sisteminde gss testi otomatik olarak yapılıyor. Buna bağlı olarak siz farkında olmadan her ay sigortanızdan ödeme yapmış oluyorsunuz.

Bir işte çalışmıyorsanız devlet sizin nasıl geçindiğinizi bilmek istiyor. Sisteminde baktığında ne sağlıkla ilgili ne de sigortayla ilgili bilgi göremiyor. Bunun için zorunlu olarak genel sağlık sigortasından geçmeniz gerekiyor. Eğer bundan yıllardır bir haber istesiniz gss sorgulaması yaptığınızda karşınıza ödemeniz gereken borç çıkacaktır. Hemen panik yapmayın. Bu borcu sildirebilirsiniz.

Kaymakamlıkların aile sosyal dayanışma vakfı yada ona benzer bir bölümü var. Tabi istediğiniz kaymakamlığa gidemiyorsunuz. İkametgahınız nerede ise o ilçe kaymakamlığına gitmeniz gerekiyor.
- İlçe kaymakamlığına gidip ilgili birime derdinizi kısaca anlatarak aile gelir testi yaptırmak istediğinizi söyleyin.
- İlgili birimde sizin maddi gelirinizle bir takım sorular soracak ve not edilecek.
- Virüs nedeniyle bu işlemden sonra bilgileriniz 1 ay içerisinde kurul toplantısında sonucu belirlenecek.
-1 ay sonra e devlet sitesine girip gss sonucu sorgulaması yapın.
- Sonuç kısmında 1/3 oranında asgari... gibi bir ibare çıkacaktır.
- Bunun anlamı yeşil karta hak sahibi oldunuz demektir.
- Yeşil kartın anlamı da devlet hastanelerinde ücretsiz muayene, tedavi ve eczanelerde alacağınız ilaçlarda belli bir miktar indirim yapılmış olacak.
- Gss işleminiz 1/3 oranında onaylandıysa, borcunuzun otomatik silinmesi gerekiyor. Şayet silinmezse size en yakın sgk'ya gidip durumunuzu anlatarak yeni aile gelir testi yaptırdığınızı ve 1/3 oranında hak sahibi olduğunuzu, geçmişe dönük borçlarımın silinmesini istiyorum demeniz yeterli.

Not1: Yukarıda anlatmaya çalıştığım şey çalışmayan kişiler için geçerlidir.
Not2: Askeri ibareler çıkan kişilerde ise belirtilen yılda askere gitmişsiniz ve askerde kaldığınız süre boyunca size sigorta yapılmış demektir. Askerlik süreniz bittiği için hali hazırda yeşil kart hakkınız bitmiş demektir. Yukarıda söylediğim işlemleri yapmanız gerekiyor.
Borcun silinmesi kısmı net değildir, yanlış anlamayın beni bu süreci yaşadım ve birebir tüm kurumlara müracaat ettim. Silinmesi için Cimere yazdım, SGK ilçe kurumuna yazdım genel merkeze yazdım, kaymakamlığa gittim

Borçlar 25 yaşına kadar olanı silindi çıkan bir yasa ile ama kalan miktar silinmedi ve her ay da faiz işliyor. Gelir testi yapmanız gelecek zamanı etkiliyor, geçmiş borç dökümünüze etki etmiyor. O yüzden 2 alternatif var 1. Alternatif borcu ödemek diğer alternatif ise bekleyip bir af çıkmasını beklemek. Şuan yıl sonuna kadar borçlular sağlıktan Cumhurbaşkanı kararı ile faydalanıyor fark vererek ama yıl sonundan sonrasını kimse kestiremiyor

Dediğim gibi diğer yazdıklarınıza katılıyorum ama borç silme kısmı net bilgi değildir.