Konu
Bilgisayar programcılığı okumak
27-04-2020, 13:46:38
orhansinane
Ben Ege Üniversitesi Bilgisayar Programcılığında okuyorum. Üst seviye Anadolu lisesinden mezunum, niye iki yıllık bölüm okuyorum? Öncelikle DGS daha basit. Bilgisayar mühendisliği okumak istiyorsan kesinlikle iyi bir okulda okumalısın bunun için üniversite sınavında bence 30-60 bin civarında iyi bir okula gitmen gerekiyor. Niye bunu söylüyorum şimdi Fırat Üniversitesi örnek olsun orda okuyan arkadaşım var ve yazılım derslerine bölüm başkanın gelini giriyor. Ve bu kadın ilk okul öğretmeni yazılımla hiçbir alakası yok. Ama sözde bölüm Yazılım Mühendisliği adı altında geçiyor.
Arkadaşlar bahsetmişler bir şey öğretilmiyor, gitmesem daha iyiydi falan bak bunlar tamamen okudun üniversite ile alakalı. Şöyle bir yanılgı var iki yıllık okul kolay bu da kesinlikle yalan. Bizde dersler çok ağır işleniyor verilen ödevler olsun sınavlar olsun zorluyorlar. Bunun nedenleri akademik kadro iyi ve bir şeyler öğretmeden geçirmek istemiyorlar. Derslerimize girenler en az doktora yapmış hocalar. Bölüm derslerine profesör ve doçent hocalar giriyor. Ve şunu söylemek istiyorum bizde Ege Üniversitesinde kadroya bakarsan çoğu akademisyen bizim Üniversiteden mezun ve kendi üniversitesinde işe giriyor. Yani atıyorum mezun oldun gittin DGS yaptın mühendis oldun. Üniversiteye geldiğinde Gel seni akademisyen yapalım diyecek hocalarla karşılaşacaksın. Bunu diğer iyi üniversitelerde yapıyor onun için böyle bir planın varsa kesinlikle araştırmadan başkasının lafı ile tercih yapma çünkü pişman olursun.
Ben sana garantisini veriyorum iyi bir üniversitede Bilgisayar Programcılığı okuduğunda çoğu bilgisayar mühendisi adı altında geçen kişiden daha vasıflı ve bilgili olursun. Benim abimde Çankaya Üniversitesi bilgisayar mühendisliğinde burslu okuyor ona bilgisayar mühendisliğini sorsan yine iyi bir okul diyecektir.
Bir de üniversitede bir şey verilmiyor sen öğrenmen lazım diyenler var aslında doğru hiçbir üniversitede sen lisedeki gibi sen öğrenmedin sana bir daha anlatayım demez. Ve bütün her şey detaylıca işlenmez. Giriş seviyesi verilir senin çabalayıp uğraşıp bir şey örenmen sağlanır. Bunu yapmazsan zaten mezun olduğunda diplomayla işe başvurduğunda diploman var, gel seni işe alalım diyen bir sektör görmeyeceksin. Sen ne biliyorsun kardeşim? Diye soracaklar. Yani üniversiteye girdim rahatım kafasıyla gitme öyle gidersen zaten mezun olunca kendi mesleğin haricinde her türlü mesleği yaparsın. Son olarak bu mesleği gerçekten istediğine emin olduktan sonra tercih yap herkesin yapabileceği bir meslek değil tercih yapıp gelip ben bunu beklemiyordum diyen çok kişi var. Umarım iyi anlatabilmişimdir.