Son günlerde düşüşe geçmemizin de etkisiyle, mevzunun başından beri açıklanmasına rağmen hala ısrarla üstüne gidilen iki konuya değinmek istiyorum.
-Zirve noktası ('pik')
Bu çok takıntı yapılan konulardan biri, ülkeler genel olarak zirveyi gördükten sonra birden düşüş yaşamaya başlıyor ve o şekilde devam ediyor. 'Daha pik noktasını görmedik' diyen arkadaşlar, şu zamana dek gördüğümüz en yüksek günlük vaka, ölüm vs. sayısı kaç ise bizim pik noktamız odur, onu pik noktası olarak görmemiz için belli bir seviyenin üstünde olması gerekmiyor. Örn. 5000 de olabilir 15000 de. Zaten 2. dalga konusundan da tahmin edebileceğiniz üzere bu sayı şu an size az gelse de olası bir dalgada çok daha fazlasını göreceksiniz.
-Test sayısı
Test kesin belirti gösteren insanlara yapılıyor. Günlük vaka sayısı azaldığına göre test sayısının da azalması gayet normal. Günlük 40k test yapalım diye bir şart yok ne kadar çok belirti gösteren varsa o kadar test yapılıyor, zaman zaman önceki günlerden daha az test açıklanmasının sebebi bu. Aslında ben de sağlık bakanının yalancısıyım.
Sizin de aklınızda varsa yazabilirsiniz, belki psikolojik olarak etkilenmemek için takip etmedi insanlar, o yüzden kavrayamadılar bilmiyorum, ama ben iyi niyetimle resmi makamlardan açıklananları aktarmak istedim.