MujaHeed adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle bu tür firmalarla hiçbir şekilde alakam olmadığını belirteyim. Çalışanı falan değilim. Sadece çok araştırdım zamanında, bir de amcam gayet güvenli bir şekilde arabasını Birevim'den aldı. Faizle alsa cebinden daha fazla para çıkacaktı. Maksadım fikir alışverişi yapmak.
Öncelikle asgari ücretle çalışan karı koca olduğunuzu varsayalım. Eve giren para 5,500 TL olsun ve bunun da 1,500 TL'si kiraya gitsin. Kenarda ise hiç birikiminiz yok. Bu durumda nasıl ev sahibi olabilirsiniz? Olamazsınız. "Bankada evi anında alıp kullanmaya başlarken" demişsiniz ama evi fakir fukaranın evi nasıl alabileceğini yazmamışsınız
Ancak Eminevim ve türevleri size bu imkânı sunuyor. Zaten her ay kiraya 1,500 lira öderken 500 lira ile peşinat vermeden Eminevim'e girersin, 3-5-7 sene sonra evini alırsın. Alamazsan paran kenarda birikmiş olur. Enflasyona karşı erir, kabul. Fakat Eminevim'e girip her ay o parayı ödemek zorunda kalmasaydı, enflasyona karşı erimiş o para da elinde olmayacaktı.
Şanslıysan kura sana vurur, ikinci ayda bile ev sahibi olabilirsin. Sonra Eminevim'e her ay vereceğin para yükseliyor ancak kiradan kurtulmuş oluyorsun, evin senin oluyor.
Bankalar bu imkânı veriyor mu? Yok. Aksine evin yüzde 40'ını peşinat istiyorlar.
Çiftlikbank gibi ponzi şemalarıyla karıştırılması ise bence doğru değil. Bankaya faiz ödemek istemeyen, bu konuda hassasiyeti olanlar için bence makul bir seçenek. Altın günü gibi düşünün, sadece bu günü organize eden şirket kendine yüzdelik bir pay alıyor, o kadar. Herkes el birliği olup bir kişiye ev alıyor, sonra sırasını bekliyor. Düzgün organize edilirse, ki 30 senedir faaliyet gösteren bir yapı olduğuna göre öyle olmalı, işlememesi için bir sebep yok bence.
Gelelim batma meselesine. Evet her şey batabilir, buna kamu bankaları ve hatta devletler de dahil. Ancak kabul edersiniz ki çok düşük bir ihtimal. Herkes parasını ödemeye devam ettiği müddetçe sorun olacağını sanmıyorum. Fakat bu Koronavirüs salgını vb millet işinden gücünden oldu malum. Ödemeleri yapamayanların sayısı çoğalırsa sistemin nasıl işleyeceğini ben de merak ediyorum. Belki erteleme veya durdurma olabilir, bilemedim.
Güvenilirlik konusunda bankalar ve bu şirketler mukayese edilemez:
1. Bankalar batarsa mevduatınızı en kötü ihtimalle (devlet tam garantiye geçmezse) 150 bin TL ye kadar alırsınız. Bu şirketler batarsa iflas masasında ömrünüz çürür ve yüzde 99 bir şey alamazsınız.
2. Banka kredi veriyor, dolayısıyla banka kredilerde size borçlu olmuyor; siz bankaya borçlu oluyorsunuz. Banka batsa bile size bir zararı yok.

Fakir nasıl ev alsın? Ayranı yoksa içmeye, almasın. Yüzde 10 peşinatı bile ödeyemeyen niye ev alsın ki zaten? Kirada otursun yüzde 10'u bulana kadar. (Benim hayatım kirada geçti, işkembeden sallamıyorum. &#128522

Bankalar yüzde 40'ını peşin mi istiyor? Yok artık... Yeni düzenleme ile devlet peşinatı yüzde 10'a indirdi!

Şanslıysan? O zaman bu şirketlere girmek yerine loto oyna... Haram mı? Ya bu ne peki?