Ülkelerdeki kullanımı artıkça hükümetlerin RIM'e dayattığı bilgi paylaşımı konusu Telegram için de baş gösterecektir.

Ancak yaşanan şöyle bir gerçek var.
Putin'in Pavel Durov'dan Ukrayna vatandaşlarının bilgilerini istemesi ve Pavel bu talebi reddetip ülkeyi terketmesi gibi durum söz konusu.
Bu, Telegram'ın dünya çapında kullanımının yaygınlaşması için Putin ve Pavel arasında oynanan bir tiyatro olacağı gibi gerçek olma ihtimalinin de bi o kadar az olduğu bir durum diye düşünüyorum. Zira Putin bilgi isteyecek ama alamayacak ve hala Rusya'da Telegram kullanımı devam edecek?? Bana bu durum ütapik geliyor.

Geçmişte de aynı durumu Blackberry Messenger olayında yaşadık. Yasa Dışı grupların izlenmeden mesejlaşabildiği BB Messenger için hükümet adım atmış ve RIM'den Canada'da bulunan serverların erişimine hükümet yetkililerine açmasını talep etmiştir. Uzun süren görüşmeler sonunda yanlış hatırlamıyorsam 1 ay kadar Türkiye'de BBM kullanımı tüm kullanıcılar için durdurulmuş ve sonunda BBM server erişimi devletlere sağlanmıştır. Akabinde Blackberry'nin ne durumdan ne duruma geldiğini hepimiz biliyoruz.

Eğer Pavel, böyle bir yasağı aşmak için Telegram'a ait dahili bir VPN hizmeti mi verir yoksa başka bir aksiyon mu alır bilemem ama taleplere boyun eğerse özel mesajlaşma/izlenmeden mesajlaşlaşma gibi konularda yara alacağı kesin.