Malum geçirdiğimiz kriz dolayısıyla para yok, vakit çok. Bu durumda insanlar harcama yapmaktan çekiniyor ama ihtiyaç her zaman devam ediyor. Bu yüzden eski zamanlarda çok kullanılan takas usulü ticaret yapmak sanki iyi olabilir. Sistem şöyle işleyecek;
- Yaptığınız işi, istediğiniz hizmeti ve iş ücretinizi şablona (aşağıda) uygun olarak yoruma bırakıyorsunuz,
- Sizin yaptığınız işe ihtiyacı olan ve istediğiniz işi yapabilecek olan kişi size mesaj atıyor,
- Cebinizden para çıkmadan ticaretinizi gerçekleştirmiş oluyorsunuz.
Biraz karmaşık gibi geldiyse bir örnekle açıklayayım; benim sosyal medya yönetimine ihtiyacım var. Ben ise makale yazıyorum. Sosyal medya yönetimi yapan bir kişinin makale ihtiyacı olacak ve para ödemesi gerekecek. Bunun yerine benimle anlaşarak benim sosyal medya hesabımı yönetecek bende onun için hizmeti değerinde makale yazıcam.
Takas sisteminin artıları- Cebinizden para çıkmaz,
- Vergilendirme olmaz (bunun hukuksal boyutunu bilmiyorum ben para girişi olmadığı için vergi olmaz diye biliyorum),
- Aldığınız hizmeti parayla değil, zamanla ödersiniz.
Takas sisteminin eksileri
Aslında tam olarak eksi diyemeyiz tamamen sanal ortamda olduğumuz için biraz pürüzler çıkıyor.
- Ticaret puanı alamazsınız (10 TL Sınırı),
- İşi ilk teslim ediyorsanız karşıdaki kişiden geri dönüş alamayabilirsiniz. Para ödenmediği için R10 şikayet konularında yardımcı olmayabilir. İş yaparken mutlaka karşıdaki kişinin referanslarını inceleyin.
Öneriler
Kendinize uygun anlaşma sağlayabileceğiniz birini bulduğunuzda ilk işi yapacak kişiyi referansa göre seçebilirsiniz. Referansı az olan ilk işe başlayabilir. Ya da örneğin Adsense onayı karşılığında logo istiyorsanız karşılıklı işe başlayabilirsiniz bu tamamen sizin anlaştığınız işe bağlı.
Şablon
Verdiğim hizmet:
İstediğim hizmet:
Hizmet ücretim:
Hizmet verdiğim konum:
Detay:
Örnek Şablon
Verdiğim hizmet: Metin yazarlığı
İstediğim hizmet: Logo Tasarımı
Hizmet ücretim: 100 Kelime 5 TL (Siz örneğin grafikerseniz ve fiyatlarınız değişkenlik gösteriyorsa 10 - 50 TL yazarak aralık belirtebilirsiniz)
Hizmet verdiğim konum: https://www.r10.net/makale-alimi-amp...i-hizmeti.html Detay: Alacağım hizmet için en fazla 500 kelime yazabilirim. Facebook sayfam için kapak fotoğrafı istiyorum. (Bunun gibi detay verebilirsiniz. Bu alan zorunlu değildir).
--
Forum kurallarına aykırı bir konuysa silinebilir (eğer uğraştırıyorsam kusura bakmayın değerli modlar). Umarım faydalı bir başlık olur.
Ufacık minicik ama oldukça önemli bir not: Oluşabilecek herhangi bir sorundan ben sorumlu değilim.