Arkadaşlar şu an yaşadıklarımızdan dersler çıkarmamız gerekiyor. Yatırımlarımızı doğru alanlara yapmalıyız. Ben 9 yıldır mobilya sektöründeyim, büyük bir mobilya sitesinde mağazam, ufak bir üretimim var.
2011 yılında online başlayarak bu hale geldi ama gün geçtikçe pastadaki (web) pay azaldı. Hep mağazaya yatırıma odaklandım ve internete artık eskisi kadar değer vermemeye başlamıştım. Sürekli yapılan tadilatlar, yanlış üretim metotları, teşhire yapılan yanlış modeller vs. ciddi rakamlar tutuyordu. Artık yanlış bir rota çizdiğimi görmeye başladım.
Geldiğimiz durumda; siteden satış yok denecek kadar az, kelimelerin çoğunda büyük markalar ilk sayfayı kapatmış durumda. Mağazaya şu an zaten gelen yok (Son 2 yıldır aşırı rölantide). Bugünlerde Instagram üzerinden biraz çalışmalar yapıyorum, ufak-tefek dönüşler oluyor. Toplam 4 çalışanı, yarıya indirip, yıllık izin + ücretsiz izin kullandırtıyorum. Elimden geldiğince finanse edeceğim, hepsi eski çalışanlar kimseyi çıkarmadım.
Bu süreçte uzun uzun düşünme imkanım oldu ve fiziksel, satışa dayalı bir gelir sisteminden uzaklaşmaya karar verdim. Bundan sonraki yatırımımı ufak kazançlı, farklı reklam geliri getirecek işlere yapmak istiyorum. Başlangıçta 2-3k arası gelir getirecek bir veya iki işe girmek istiyorum. Bunları geliştirip, bu ağı büyütme taraftarıyım. Sektörü güncel takip edemediğimden, konulara biraz uzağım. Bu bağlamda, reklam yatırımı ve ilgi ile büyüyecek ne gibi iş modelleri önerirsiniz? (Mobil oyunlar vs ilgimi çekti.)
Değerli vaktini ayırıp, fikir verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Kayda değer yorum yazan arkadaşlar adına, Tema vakfına 2 adet fidan bağışı yapıp sertifikasını yollayacağım.