Selamun aleykum, site satışlarında lisans anahtarı olmayan tema kullanmak hakkında ne düşünüyorsunuz?
Eksiksiz, her şeyi tam yapılmış projelendirmelerle siteleri satışa koymayı düşünüyorum. Ama doğru düzgün tema bulmak çok zor. Ücretsiz temalar çok sade ve işlevsiz bu yüzden ilgisini çekmiyor bir çok kişinin. Acaba lisans anahtarı olmayan tema kursam mı diye bir tereddüte düştüm.
Neden bu tereddütü yaşadım? Çünkü bu tür temalar zaten forumda parayla satılıyor ve ilginç şekilde yasak olmadığı gibi insanlar alıyor.
Ayrıca bir çok site satışında da buna rastladım. Temalar lisanssız ve özel olarak sormazsanız belirtmiyorlar (Belirtilmesi taraftarıyım). Yada tema lisansı dahil değildir diye belirtiliyor.
Optimizasyon tema odaklı yapıldığı için, müşterinin tekrar tema değiştirmesine ihtiyaç duymaması lazım. Bu yüzden tema seçiminde doğru karar önemli. Bu konuda ne yapmalıyım?
Zaten lisanssız temalar kişisel olarak sitelerde kullanılıyor. Satışını şahsen hoş karşılamasam da dolar kuru, yüksek fiyatlar vb kişisel kullanimlarda maruz görülebilir diye düşünüyor bir çok insan. Ama bu şekilde kullanılan bir sitenin satışı konusunda vicdanen ikna olamadım.
Ayrıca bir konumda belirtmiştim, lisanssız temaların emek sömürüsü olarak görülüp forumun yarısının gelirini spamdan kazanması da kararsızlığımı arttırdı.
Tema yapımcılarının da bu durumdan haberdar olmaması mümkün değil tabi. Ama bir şey yapılmıyor. Ayrıca bu temaları lisans kodu olmadan satan çok buyuk siteler var. Bunun tamamen yasal olduğunu, lisanslama gereği dağıtımının serbest olduğunu yazıyorlar.
Hakeza forumda da dağıtımı serbest hatta satışı da..
Yani çok sık yapılan bir şey ama yine de danışmak istedim. Alıcı temayı değiştirebilir veya aynen devam edebilir yada lisans alabilir.
İlk başta bu düşünceye karşı olsam da forumdaki satış konuları "acaba olur mu?" Diye düşünmeme sebep oldu.
Siz ne önerirsiniz? Bir site satışında değeri ne kadar etkiler?