Sektörün geleceği kötü değil arkadaşlar.

1. CMS'e sonradan geçtim ve wordpress kullanıyorum. PHP ile aylar sürecek projeler bir kaç günde bitirilebiliyor.Eskiden basit bir sayacı bile kendiniz tasarlamak, kod yazmak zorunda kalıyordunuz ve bir çok arkadaşım bana katılacaktır, yazdığımız kodlar çoğu kez istediğimiz gibi çalışmıyordu. CMS ile para kazanabilirsiniz ama kendinizi yenilemeniz lazım.

2. Eline iğne iplik alan insanlar tekstil sektörünü bitiremediyse bir cms de web tasarım ve programlama sektörünü bitiremeyecektir. Beyaz Sarayın resmi web sitesi bile WordPress ama elbette başkan yardımcısı tarafından tasarlanmadı. Profesyoneller tarafından tasarlandı.

3. Bir buçuk yıldır neredeyse tüm işlerimi wordpress ile yapıyorum (daha önce CMS'lerden uzak duruyordum) ve hala wordpress'te istediğim seviyeye gelebilmiş değilim. Bakın burası çok önemli. ilk bilgisayarını 1990'larda almış bir insanım ben. Neredeyse 20 yıldır kod yazıyorum. Eski bilgilerimin çoğu işe yaramıyor. Temanın kodlarında değişiklik yapmayacaksanız php bilmenizin hiçbir esprisi yok.

4. Özellikle tasarım alanında iyi olan arkadaşlar her zaman iş bulacaklardır. Bazen ben bile hayran kalıyorum. Bir amatörün, iki tane video izleyip o işleri çıkarması mümkün değil. Program kısmı ise eskisi kadar önemli değil. En azından benim için. Çünkü tema ve eklenti tasarlamıyorum. Bir gün bu işe girecek olursam kod yazmak yeniden önemli hale gelecek.

5. Web tasarımda kesinlikle çok küçük bütçesi olan insanlardan uzak durun. Hayatınızı bitirirler. Yaptığınız işin değerini bilecek insanlar için çalışın. Öyle insanlar bulamıyorsanız kendinize bir web sitesi yapıp boş zamanlarınızda içerik girin. Bakın burası da çok önemli: İşinize değer vermeyen, para ödemeyi düşünmeyen, önce sen işi bir yap para kolay diyen insanlarla çalışmayın.