Merhabalar,
Uzun zamandır iş alımım kapalıydı bu hafta itibariyle corona ve bundan dolayı oluşan kazanç kaybı nedeniyle tekrardan açtım, ancak piyasa gerçekten üzücü durumda. Mevcut fiyatları istemeyerek de olsa biz de güncelliyoruz. Birçok arkadaş fatura kesmiyor, dükkan kirası yok veya öğrenci kendini geliştirmek için veya ek iş olarak yapıyor vs. bu arkadaşları tatmin ediyor olabilir ücretler ve herkes gönlüne göre daha çok kazansın hiçbir problemim yok. Ancak olması gerekene göre bir minimum fiyatlandırma yapılmalı diye düşünüyorum; yani minimum fiyat belirlenirken herkesin bir işletme olduğunu ve fatura kestiğini, aylık masrafları olduğu göz önünde bulundurulmalı. Zaten burada yapılacak fiyat güncellemesiyle birlikte fatura kesmeyen, işletmesi olmayan arkadaş daha çok kazanmış olacak, evet belki rekabet artmış olacak onun için ama 4 iş yapacakken 1 iş yaparak yine eskiden kazandığı ücreti kazanmış olacak.
Sektör dışındaki arkadaşlar serbest piyasa söylemiyle geliyorlar, çünkü her yerde bir kitle var 20-30 TL'ye logo yaptıracağım ama en iyisinden olsun diye gezen ciddiye almadığım tipler; onlara tek söyleyeceğim, gidip gerçek anlamda bu işi yapan bir ajanstan teklif almaları fiyat farkını görmeleri için yeterli olacak.
Kızdığım ve üzüldüğüm iki husus var;
Birincisi emek hırsızı veya bu işi gelip geçici olarak gören ve gerçek anlamda piyasayı çürütmeyi amaçlayanlara kızgınım, yani burada hazır bir şablon kullananlardan bahsetmiyorum, gerektiğinde kullanılır, bazen varken yenisini yapmanın saçma olduğu işler olur bunlarla bir sıkıntım yok; asıl konu bunu belirtmeden müşteriye kendisine ait olarak sunanlardan bahsediyorum. Bu arkadaşların piyasada 40-80 TL gibi fiyatlarla çalışıp; diğer arkadaşların hakkını yemesi kızdığım nokta.
İkinci olarak üzüldüğüm arkadaşlar; güzel işler çıkartıp çerez parasına (ciddi anlamda çerez parası 500gr fıstık fiyatına) bu işi yapıp nasıl geçindiklerini merak ediyorum. Ya öğrenciler, ya gelir kaygıları yok. Ben logo ücretini piyasa yüzünden 300 TL başlangıç fiyatı belirlerken canım sıkılıyor, gördüğüm fiyatlar inanılmaz. Ki forumda pazarlıkçı bir kitle var bırak minimumu, minimumum 1/3'i fiyat teklifiyle falan özel mesaj atıyorlar ve bazı arkadaşlarla da anlaşıyorlar. Buradan müşteri kazanmak veya müşteri kaybetmek konusunu düşünmediğimi belirtmek istiyorum; gerçekten altın bilezik diyebileceğimiz bir iş yapıyoruz ve bunu imitasyon bilezik haline getirmeye anlam veremiyorum. Emeğinizi ezdirmeyin diyorum sadece.
Forum piyasasını göz önünde bulundurarak olması gerekenden yine az olan önerdiğim minimum fiyatlar;
Logo tasarımı: min. 200-400 TL
Kurumsal Kimlik: min. 750-1000 TL
İllustrasyon: min. 500-1000 TL
Post, Banner, Poster, Afiş vb. : min. 75-100 TL
Ayrıca yarışmalarda da minimum logo tasarım ücreti 750-1.000 TL aralığında olmalı diye düşünüyorum.