Son zamanlarda inanılmaz popüler olan "Instagram organik takipçi" furyasının nasıl bu kadar büyüdüğünü merak etmiştim hep. Geçenlerde 1-2 forumdan farklı birkaç kişiden takipçi satın alınca, mevzuyu iyice kavramış oldum. "Organik" denen takipçilerin %90'ı, çekiliş hesaplarıyla kasılıyorlarmış meğer
Yani siz birine 2.000 "organik" takipçi için para ödüyorsunuz, o kişinin bir çekiliş hesabı var, o hesap insanlara çekilişle bir şeyler hediye etmeyi vaat ediyor. O kişi, sizin hesabınızı da çekilişin "takip edilmesi gereken hesaplar" listesine ekliyor ve çekilişe katılmak isteyenler de hesabınızı takip ediyorlar. Sizin sipariş verdiğiniz kadar takipçi (hatta fazlası) hesabınıza gönderilince, alışveriş tamamlanmış oluyor. Teoride güzel fikir, ama pratikte LEŞ. Çünkü Türk insanı çekilişi kazanmak için onlarca, hatta yüzlerce fake & bot hesap açmış, o yüzlerce fake & bot hesap geliyor sizi "güya" organik olarak takip ediyor.
Sonradan beğeni geliyor mu?
Yok.
Sonradan yorum falan geliyor mu?
Yok.
Sonradan hikaye izlenme, etkileşim vs. geliyor mu?
Yok.
Sadece takipçi sayısında artış var. O da gün geçtikçe geri düşüyor zaten.
Böyle bir ticaret şeklini etik ve ahlaklı bulmuyorum ben. Ticaretin de bir ahlak standardı vardır ama birçok insan sırf para için bu standartları umursamıyor.
Siz ne düşünüyorsunuz?