r10 üzerinde verilen emek doğru çoğu arkadaş eskiden nasıl bir sistem işlediğini pek bilmedikleri için eleştirebiliyorlar. benim eleştirmek istediğim çok daha farklı bir konu var. ben 10-11 sene önce kayıt olmuştum. eski zamanlarda bilgi paylaşımı gerçekten çok güzel seviyedeydi.forumda biri itibar görüyorsa paylaştığı bilgiyle,yaptığı yardımla görüyordu. şimdi kimse bilgi paylaşmak istemiyor , paylaşmıyor da zaten.ilk önce taktik furyası sonra da sadece ben bileyim kimse bilmesinci tayfa herkesin isteğini öldürdü.r10 sanki sadece ticari amaç güdülen bir yere dönüştü. hayalinizdeki r10 büyük bir ticarethane ise elbette bu sıkıntı olarak görülmüyordur ama paylaşım platformu ise amacından sapıyor diyebilirim.umarım tam olarak ne demek istediğimi aktarabilmişimdir.
Bilgi paylaşımı olayının azalması R10 ile alakalı bir konu değil. 15 16 sene önce kimse internet nedir? web sitesi nedir? domain nedir? adsense nedir? web reklamı nedir nasıl gelir sağlanır? vb. hiçbir konuyu bilmiyordu ve insanlar sürekli bu yeni teknolojileri merak edip onları araştırıyordu. internet ülkemize yeni yeni girmişti ve çok yaygın değildi bundan dolayı birkaç yenilik öğrenen herkes diğerlerine bilgi verebilmek amacıyla ciddi ciddi gönüllü olarak birbirleri ile yarışır hale gelmişlerdi. 2020 yılındayız artık herkes neyin ne olduğunu hemen hemen nasıl yapıldığını biliyor ve para kazanmaya odaklı çalışıyorlar. Günümüzde para kazanma olayı çok daha ön planda bilgi verme olayı dahi neredeyse paralı hale geldi. Tüm problem bunlardan kaynaklı. R10 yeni gelen gençler için bilgi kaynağı, network kaynağı onların belki de hocası fakat yaşıtlarımız için tabiki ticarethane olmalı ticaret olmayan yer ilerleyemez. Gençler buradan bilgi kapacak, çevresini genişletecek iş yapmak isteyenlerde para kazanmaya çalışacak gayet normal.