Tabiri caizse, alt limit için yırtınıyoruz yıllardır. Bu kategoriyi bırakan onlarca işinin ehli var. Bırakılmasının sebebi tabii sadece alt limit değil. Hazır vektör konusu da başlı başına dert.
Alt limit konulmasından ziyade kategori ikiye ayrılmalı. Profesyonel çalışanlar ve amatör çalışanlar diye. İki tarafta da birer alt limit olur. Amatörler için 50 TL profesyoneller için 250 TL şeklinde. Bu şekilde hem amatör başlangıç seviyesinde olanlar kendini geliştirir hem de hazır vektör kullanımının önüne geçilir. Hazır vektör için kimse 50 TL ödemez.
Kategoride ciddi bir kirlilik var. Burada işveren de hizmeti veren de koruma altına alınmalı. Birçok kişi para kazanmadığı blog siteleri için logo yaptırıyor ama 50 TL'de günümüzde 3 paket sigara parası oldu sayılır bir zahmet 50 TL çıkarılsın bir proje için. Yoksa hazır vektörün önüne geçilmiyor.
Normalde webmaster forumu için sunulması gereken alt limitler şu şekilde olmalı:
Logo tasarımı: 250 TL
Kurumsal Kimlik Tasarımı: 400 TL logo dahilse 600 TL
Hareketli Banner Tasarımı: 150 TL
Hareketsiz Banner Tasarımı: 100 TL
Sosyal Medya Post Tasarımı: 100 TL
Arayüz Tasarımı: Bu e-ticaret, blog, haber gibi kısımlarda değişkenlik gösterse de ortalama anasayfa çizim ücreti min. 750 TL olmalı
Karakter - Maskot Çizimi: 750 TL
Sağlam bir ajansa bu işler için gitseniz her birinin en az 5 katı fiyat teklifi verilir. Burada fiyatlar ayaklar altına alınıyor. birileri cebine harçlık çıkaracak diye evine ekmek götüren, işletme çeviren insanların ekmeğine taş konuyor.
Burası önemli. Webmaster dünyasının öncüsü olan bir forum ölücülüğün de öncüsü olma yolunda gidiyor. Eskiden donanımhaber ölücüleri konuşulurken, tasarım işlerinde r10 ölücüleri diye bahsediliyor.
Madem böyle bir konu açıldı. Açılmışken mevcut sıkıntılara da değineyim. Mesajı bırakmadan evvel ilk sayfadaki ilanlara göz attım. Eski müdavimler dışında neredeyse birçok konuda hazır vektör kullanımı var. İsim vererek ya da konuyu ekleyerek kimseyi hedef göstermek istemiyorum ama defalarca reportladığım konular için işlem yapılmamış. Birçoğunu da reportlama gereği duymadım biri görür de işlem yapar diye ama yanlış yerlere işlem yapılıyor.
Hazır vektörcülerin hepsi ayıklanmalı kategoriden. Özellikle logo tasarımı sunumu yapılırken mock up kullanımı yasaklanmalı. Mock up ile sunum yapınca çalıntı olduğu belli olmayacak sanan arkadaşlar var. Logolar 500x500 piksel içerisinde paylaşılmalı ki çalışmalar rahatça anlaşılsın.
Adamın birinin ücreti 50 TL. Konuda yüzlerce referans var. Göz ucuyla baktım direkt 10 tanesini başka yerde gördüğüme adım gibi eminim. Bu şimdi hak mı? Kategorideki herkesin hakkına giriyor, asıl emek sahibini hakkına giriyor ve işverenin hakkına giriyor. Bunun adı haksız kazançtır. Üstelik bunu yapan kişiler arasında R10'da görevli kişiler var.
Arayüz tasarımı yapılıyor ama adam daha grid nedir bilmiyor. Responsive nedir bilmiyor. UI / UX nedir bilmiyor ama arayüz tasarımı yapıyor. Bu şekilde olmaz herkesin emeğine yazık.
Ben lisede 3 yıl grafik tasarım eğitimi aldım. 4 yıl da üniversitede hem grafik tasarım hem matbaa eğitimi aldım. Ben bunları aldım diye kimseden önde değilim ama benim verdiğim emeğe de biraz saygı duyulması gerek. Ben 7 yılımı hem bu alanda eğitim de harcayayım hem de okul dışında kendimi geliştireyim zekinin biri gelsin başkasının yaptığı logoyu ben yaptım diye başkasına satsın. Bu kabul edilemez bir şey. Buradaki birçok kişinin renk bilgisi, tipografi, hiyerarşi, altın oran gibi hemen hemen her grafik tasarımcının bilmesi gerektiği şeyleri bildiğini düşünmüyorum. Bu da kategorinin şiddetle ikiye ayrılması gerektiğini gösteriyor. Profesyonel amatör ayrımı nasıl yapılır bilemem orasını yetkililer düşünür ama bu olaya bu şekilde çözüm bulunur.