Selamun aleykum, bugün başka bir konuya dikkat çekmek istiyorum.
Vatandaşımız genelde lisanssız, w*rez, n*ull olan ürünlerin paylaşılması, kullanılmasını hoş karşılamıyor. Hatta çok sert tepkiler gösteriyorlar. Evet hoş bir şey değil.
Ama aynı tutum spam için gösterilmiyor. Yani w*rez için gerekçe olarak "kul hakkıdır, emeğe saygısızlıktır, başkasının hakkına girmektir, sektörü öldürmektir, hırsızlıktır vb" gerekçeler kullanılırken, aynı durum spam için gösterilmiyor.
Veri çekme spamından bahsediyorum. Yani başkasının ürettiği yazı ve görsel materyalleri çekip kullanmak. Hatta w*rez forumda da yasakken, spam değil. Botları filan da satılıyor yani başkasının ürettiklerini kopyalamanın kolay yolları.
Özellikle Pinterest çalışanlar (özgün çalışanlar hariç) bildiğim kadarıyla başka resimleri çekip kullanıyorlar. Aynı şekilde sitesi kopyalanan arkadaşlar da şikayet konusu açıyor. Ama forumda spam veri çekme konuları serbest.
Yani şunu sormak istiyorum. Devamlı olarak birilerinin ürettiği şeyleri çalmak, lisanssız bir ürün kullanmaktan daha mı etik? Arasındaki fark nedir? Bunu gerçekten soruyorum, bilmediğim bir şey mi var acaba..
Lisanssız ürünlerde maddi durumu iyi olmayan kişiler, maddi durumu iyi olana kadar kullanıyor. Tabi karşılayabilecek duzeydeyse gitsin lisans alsın. Ama spamda öyle değil, satılmayan ama onunla maddi kazanç getiren şeyler kopyalanıyor.
Eğer siz lisanssız bir ürün kullanip onu dağıtmasanız geliştiricinin çokta kaybı olmaz. Ama birinin kendi ürettiği ve üzerinden kazanç sağladığı şeyi kopyalayıp siz dağıtırsanız onun kazancını ve trafiğini çalmış olursunuz.
Oldum olası her türlü spamdan nefret etmişimdir. Ama yukarıdaki olay bana büyük bir çelişki gibi geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Yani w*rez bile yazamıyoruz, çünkü yasak, çünkü kelime engeli var. Ama spam yazabiliyoruz, çünkü serbest.
Not: Bu forumla ilgili değil, insanımızla ilgili bir durum