hakyil adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba,

Öncelikle bu cevabımı size karşı yazmıyorum. Sadece bilgilendirmek amacıyla;

Bu söylediğiniz evin temeline sadece harç konuyor. Müteahhite gerek yok çağır bir beton kamyonu temeli sen at ne gerek var demek gibi bir şey. Açılış dahil bütün safhalar riskli ve hata kabul etmez. Bunları kendi başınıza yaparak çok büyük risk almış veya çok büyük avantajlardan mahrum kalmış olabiliyorsunuz. Açılışta teşvikler dahil onlarca kriter var. Herhangi birini yanlış yaparsanız sonuç belli. Zaten mecburi süre var o sürede mali müşavir ile anlaşmalısınız ki o süreyi geçirirseniz bile ceza ile karşılaşırsınız.

Sonuç olarak mutlaka vergi konularında mali müşavir ile hareket ediniz. Ne kadar çok bu işi bilsek de biz bile hatalardan oluşabilecek cezalardan korunmak için mesleki sorumluluk sigortası yaptırıyoruz.
Hocam kusura bakmayın siz yapıyorsunuz diye demiyorum ama 1100 TL açılış masrafı isteyen bir mali müşavir ile zaten çalışılmaz. Çünkü eskisi gibi koşuşturmacanız yok açılışta.
Benim kendi muhasebecimin dediği şu, ben bana verilen aylık minimum rakamda muhasebe ücretimi alırım. Piyasada farklı fiyat isteyenler ne için istiyorlar ? Açılış için. Peki açılışı kim yapıyor ? Mali Müşavir. Nasıl yapıyor ? internet vergi dairesinden. Peki bir ödemesi oluyor mu ? Hayır istersen sen yap dediğim gibi oda yeterli olur.

1100 TL isteyen çok mali müşavir gördüm yıl sonunda kırtasiye parası isteyenini de. Önce Mali müşavirde ahlak olacak. Devlet demiş mi muhasebecine minimum bunu ödemelisin diye ? Demiş.

Benim arkadaşımdan yine aynı ildeki muhasebeci 1900 TL ücret istedi ve ben zannettim ki herhalde yıllık peşin çalışıyor. Dedim iyiymiş peşin ver her ay para alma derdinden kurtuluyorsunuz. Dedi ki hayır işçisiz her ay 157 TL muhasebe ücretide var...
Ne parası dedim peki 1900 TL ? Açılış işlemlerinin yapılması, vergi levhasının çıkartılması ve bastırılması, imza sirküsü ve kaşe ücreti dedi.
Bende dedim ki kaşe 30 TL, vergi levhası ücretsiz ivdden alınıyor. bastırılması maksimum renkli olursa 1 tl. Açılış işlemleri için vergi dairesine mi gideceksiniz dedim? Hayır e devlet şifrenizle yapacağım dedi ki ücretsiz. geriye tek imza sirküsü kalıyor. Ona da arkadaşla beraber gidecek zaten ve hadi oda maksimum 80 TL...

Burada eğer işi bilmeyen birisini gördükleri yerde çoğu muhasebeci aynısını yapıyor.

Ben sırf bu yüzden 1 sene açılış yapmadım illa ki işini düzgün yapan birine rastlarım diye ki çok şükür rastladık...

Devletin açıklamadığı bir ücreti almaları son derece yanlıştır.