R10; her üyenin her üye hakkında şikayet konusu açabildiği özgür ve şeffaf bir forumdur. Hatta R10 için "en güvenilir ticaret forumu" diyebilmek mümkündür. Çünkü şikayetlerin birçoğu üye statüsüne bakmaksızın, hakkaniyetle değerlendirilir. Arada hatalar olmaz mı? Olabilir. Ama bu durumda bile hakkınızı aramak için birçok yol vardır. Yanlış hesabın Bağdat'tan döndüğüne üyelik ömrüm boyunca birkaç kez şahit oldum.
Şimdi gelelim "hakkımda şikayet konusu açılmasının nasıl önüne geçerim" konusuna. Zira hem alıcının hem satıcının korkulu rüyası "hakkında şikayet konusu açılması" durumudur. Fakat bu korkulacak durum, birkaç noktaya dikat edilerek bertaraf edilebilir. Dilim döndüğünce bu hususları belirtmek istiyorum.
- Hizmet verdiğiniz konu açık, şeffaf ve anlaşılabilir olsun. Muğlakta kalan noktaları olmasın. Ne sattığınız net olarak anlaşılsın. Hizmete/ürüne dahil olan ve olmayan unsurlar açık açık yazılsın.
- Eğer hizmet garantili bir hizmet değil ise bu satış konusunda açık açık belirtilmelidir. Aksi halde alıcı bunu garantili olarak algılayabilir ve haksız ya da haklı sebeple şikayet konusu açabilir.
- En ideal hizmet, kaç günde verileceği belli olan hizmettir. Eğer belirsiz sürede tamamlanacak bir hizmetiniz varsa, bunu konunuzda açık açık belirtmelisiniz.
- Telafili hizmetlerin telafi şartları açık seçik yazılmayan konular başınızı ağrıtacaktır. Neyi, nasıl, ne durumda ve ne kadar sürede telafi edeceğinizi yazın. Telafi yoksa bunu da açık açık yazın.
- Benim gibi eski kafalılar iletişim için telefon kullanırlar. Mutlaka acil durumlarda ulaşılmak üzere Viber, Telegram, WhatsApp, Skype v.b. kullanın. Ama gerçekten kullanın
Ayda bir defa baktığınız hesaplar olmasın. - Yaptığınız her anlaşmayı R10 PM ile kayıtlı tutun. Forum yöneticilerinin gerekirse kontrol edebileceği en kolay kayıt türü budur.
- Sektörünüzden ilk defa alışveriş yapacak kişilerin beklentilerini net öğrenin. İşi ve sektörü bilmedikleri için "aaaaaaa böyle olduğunu bilsem sipariş vermezdim" tepkisini verebilirler. Bu durumla karşılaşmamak için bu insanlara her türlü handikabı anlatın.
- Ticari konunuzun altına olmayacak bir üslupla yazan bir kardeşe denk gelirseniz, ona aynı üslupla cevap vermeyin. Gayet medeni bir cevapla onu yazdığına utandırın
Zira ticaret konusunda bir hödüğe bile saygısını bozmadan cevap veren satıcı, benim için tercih sebebi oluyor. Ben denedim, %100 çalışıyor. Kesin bilgi yayalım! - Parasını peşin aldığınız işleri teslim ederken olabildiğince hızlı davranın. Konunuzda 48 saatte teslim edilen bir hizmet, 12 saatte tamamlanabiliyorsa tamamlayın ve teslim edin. Adam parasını vermiş, neden bizim keyfimizi beklesin ki?
- Olur ya insanlık hali... Elektrikler gider, PC bozulur, sistem çöker, hasta olursunuz... Hepsi bizim için... Herhangi bir sebeple sipariş aksayacaksa bu durumu müşterinize hemen bildirin. Adamın (ya da hanımefendinin) size "hacı abi bizim bi' sipariş vardı" demesini beklemeyin. Çorbacı mısınız siz? Müşteri "siparişim nerede kaldı?" desin.
- Gecikecek işleri haber verirken; nedenini, tahmini teslim süresini, olası yaratacağı olumsuz durumları nazik bir dille anlatın. Neticede cenazemiz bile olsa, bu bizi bağlar. Karşı tarafın problemi değil maalesef. Eğer gecikme durumunda pürüz çıkartan müşteri olursa ve sizi sarsmazsa iade yapın. Bir işte bir kere sorunlar çıktı mı, "Murphy Kanunları" devreye girer. Tecrübe ile sabittir.
- Müşteri gecikmeyi kabul eder ve makul karşılarsa, ona küçük bir hizmetinizi hediye edin. Yarım elma, gönül alma...
- Çok ucuz satılan hizmetlerde müşterinin sorun çıkarma olasılığı yüksektir. İşten anlayan biri gereğinden ucuz hizmeti satın almaz. Mesela ben 100 kelimesi 1 Lira'dan makale almam. Bilirim ki o iş spin makaledir
Ama işten anlamayan biri satın alır. Sonunda da "e gardaş bu makaleler Copyscape'den geçmiyor" lafı ile karşılaşılır. Kısacası sizin ucuz hizmetinize rağbet edenler, çok yüksek kalite isteyen bilinçsiz müşteridir. Tofaş parası verir ama BMW ister. - Pazarlık ederken dikkat edin. Bir hizmeti birine standart fiyatınızın yarısına sağlarsanız, bu çabuk duyulur. Ben bile şu kısa üyelik hayatımda yüze yakın kişiyi WhatsApp'tan ekledim. Yeri geliyor ilgilendiğim bir hizmeti başka bir arkadaşım satın almış oluyor. Hali ile fiyatını soruyorum. "Aman hocam bu fiyat sana özel kimseye söyleme" gibi telkinler de işe yaramıyor. "Benden duyduğunu söyleme ama ben bu kadara yaptırdım" yazışmaları çok oluyor
Bu sebeple bir indirim yapacaksanız bunu satış konunuzdan aşikar bir biçimde yapın. - Biraz da satın alan arkadaşlara değinelim. Almayacağınız hizmet için sırf meraktan vakit çalmayın. Sizin vaktiniz çok olabilir ama iş yapan adamın vakti maalesef yok. Evet bura forum, yardımlaşmak lazım, kabul... Ama "herkes yardımcı olmak zorunda" gibi bir algı taşımayın.
- Para verdiğiniz şeyin hizmet ya da ürün olduğunu unutmayın. Gecenin bir yarısı WhatsApp'tan yazdığınız şeye çevrimiçi birinden de mesaj alamayabilirsiniz. Adam belki o saatte kız arkadaşı ile kavga ediyor? Sorularınızı makul ve insani saatlerde sorun.
- Satın aldığınız ürün ve hizmet için angaryalarınız ya da anlaşmaya dahil olmayan ama zaman içinde ortaya çıkan istekleriniz olabilir. Bunun için bütçeniz müsait değilse "rica ederek" şansınızı deneyin. Netice de kişi bizim angaryalarımızla bedava uğraşmak zorunda değil.
Bu anlattıklarıma kuşkusuz onlarca daha madde eklenebilir. Dedim ya... Dilimin döndüğü kadar yazabildim. Yukarıdaki (özellikle satış yapanlara yönelik olan) konulara dikkat ederseniz, başta müşteri kaybı yaşar gibi olursunuz ama sonunda çok kar edersiniz. Herkese bol kazançlar...