Bütün cevap burada
Onlar elinde son kalan malı satmıyorlar hocam.
Zaten satışını yapıyorlardı. Şimdi biraz daha artmıştır.
Sürekli satışı yapılan bir şeye +%300 zam getirmek ne kadar doğrudur
Firma babamın falan değil
şikayet edin ve sonucunu hep beraber görelim.
3 ay önce şu fiyattan aldım şöyleydi diye açıklama yapamazsınız. 1 ay önce dolar kuru 6 liraymış. Şimdi 6.73'den alabilirsiniz. O zaman Merkez Bankası'nı şikayet mi edeceğiz? Edelim. Kur piyasada belirlenir diyecek. Bitti. Neyi tartışıyoruz? Sabit kur uyguluyoruz mu dedi adamlar? Adamlar kuralı koymuş, bu böyle demiş. Biz kuralı anlamamış diye sorun onların olamaz.
Dövizi satanı mı şikayet edeceğiz? Kuyumcu altını satarken 3 ay önce başka fiyattan satıyordu. Fırsatçı kuyumcu, pis kuyumcu, öcü kuyumcu mu diyeceğiz?
İçinde bulunduğunuz sistemi kötülüyorsanız bu anlaşılabilir. Bu ayrı bir konu.
Eee, yakalamış adamlar işte
Yeterince yukardan kestirmiş arz ile talebi. Kılıfına da uydurmuşlar işlerini. Firmalar kamu kurumu değildir. Sizi değil, kendilerini düşünür.
Adamları tanımıyorum, piyasayı biliyorum. Piyasayı teorik olarak da biliyorum. İyi bir iktisatçı olabilirim. Bunun için çalışıyorum.
Dambıldan bahsetmesek sizi haklı bulacağım.
Dambıl, ekmek veya su değildir. Hayati önemi yok denecek kadar azdır. Fırsatçılık yapmasalar iyi olur. Ama 2 ay sonra firmaları batınca siz onların yanında durmayacaksınız. Emin olun, vardır bildikleri.
Sokağa çıkış yasağı geldi. Üretimini gerçekleştirmede de zorlanacaklar. Satma kısmında da zorlanacaklar. Siz alırken bunu düşünmezsiniz. Fİrmalar geleceği düşünür ve önlem alır.
Batsalar siz gidip iyi oldu diyeceksiniz.
Belki de batmamak için alabilenlerden nakit topluyor. (firmaların batması ekonomi için daha kötü olur.) Dambıl, ekmek veya su değildir. İçinde bulunduğumuz durumda MASKE, ELDİVEN muamalesi yapamazsınız. Firmayı asla savunmuyorum.
Teorik olarak siz neyi şikayet ediyorsunuz diyorum. İçinde bulunduğumuz sistem
bunu uygula ve kazan diyor.
Yerli üretim malın içindeki girdileri biliyor musunuz? Girdilerin dövizle işi olup olmadığını biliyor musunuz? Geçen sene aldım, şu kadardı diyorsunuz. Belki, geçen sene doları 5 liradan alabilirdik. Şimdi 6.73 oldu. Ne yapalım, kimi şikayet edelim?
Firma beni ilgilendirmiyor. Şikayet edin. Buradan bir şey çıkacağını sanmam. Adamlar ekmek satmıyor.
Muhtemelen hakem oyna, devam der. Sarı kartlık bir pozisyon görünmüyor.
Sadece ahlaki değil. Adamlar da dindarız demiyor, ticaret yapıyoruz diyor.