nicolaGrosu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tümüyle katılıyorum hocam, sadece "insan hayatı > ekonomi" hariç. Günümüzün dünya şartlarında ekonomi her şeyin başı. Bugün ekonominiz kötüyse diğer her şeyiniz de kötü olur, ekonominiz kötüyse sağlığınız iyi olamaz. Fazla abes olacak ama zengin bir ülkeyseniz para sayesinde fakir ülkeler ölümü göze alarak size maske üretir satar. Tabi para ne kadar önemliyse onu kullanmak da bir o kadar farklı bir bilim. Bakın İtalya cebindeki paraya rağmen öngörüsüzlüğü yüzünden ne çileler çekiyor, zamanında öngörülü olup parası ile bu yatırımları yapmış olsa (genel medikal) bu sorunlar belki olmazdı. Bizde zaten para yok, olanı da harcadığımız yerler belli. Düşündükçe umutsuzluğa dalıyor insan
Normal şartlarda değiliz. Dünyayı çalkalayan bir bela ile boğuşuyoruz. Sadece biz değil, bütün dünya virüsle yatıp kalkıyor. Sadece bizim değil, bütün dünyanın ekonomisi bozuluyor. Bu nedenle pek dikkat çekmiyoruz. Bu nedenle, merkez bankası para basmayı göze alabiliyor. Kapitalizmin en büyük korkusu, insanların filozof gibi durup düşünmesidir. Sistem, al gülüm ver gülüm ve sürekli hareket et gülüm üzerine kuruludur. Sistem, borç üzerine kuruludur. Sistem, sürekli kamçılar ve hareket edersiniz. Çünkü, herkes durursa sistem durur. Borç morç işlemez, kamçı işlemez. Merkez Bankalarının para basması haberi

İnsanların büyük bir kısmı, "ne yapıyoruz len biz?", "ne için yaşıyoruz len biz?" derse bu sistem işlemez. Binlerce doların yok diye hastaneye gidemeyeceksin derseniz, binlerce doların yok diye solunum cihazına ulaşamayacaksınız derseniz yıkarlar orayı. (abd için konuşuyorum.) Çünkü, normal şartlarda değiliz. Bakın, ABD para dağıttı. Düşünün, çalışmayana ekmek yok diyen vahşi kapitalist bir ülke herkese para dağıttı. Ocak ayında yazdığım yazının son paragrafını okuyun. abd-serbest piyasa-sağlık-doktor-emekçi-para-ilaçşirketleri
Orada bazı şeyler var. O zamanlar koronavirüs muhabbeti de ortada yoktu.

Şimdi size soruyorum. ABD bunu öngöremedi mi? Süper güç değil miydi? https://www.worldometers.info/coronavirus/ adresinde en çok vaka nerede görünüyor? USA (ABD)
Alt sıralara bakalım. İçerisi şampiyonlar ligi gibi değil mi?
Amerika, İtalya, İspanya, Almanya, Çin, Fransa, İran, İngiltere, Türkiye, İsviçre, Belçika, Hollanda, Kanada... Rusya'da gelir yakında.

Dünya ticaretini çekip çeviren ülkeler salgın yüzünden kırılıp geçiyor. Bu durumda insan hayatı ekonomiden büyüktür. Aslında bunun sebebi de ekonomiktir. Düzeltmezlerse ekonomi falan yürümez. Eğer başka bir sistem düşünülmüyorsa... Birçok ülke sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkamayan vatandaşlar fabrikalara gidemez! Kısaca üretim durur.

Sonuç olarak, virüs salgını sadece bizim sorunumuz değil. Sorun daha büyük! Bütün dünyanın sorunu olduğu için bizde bir tane vaka olmasa bile bu durumdan etkilenirdik.

insan hayatı > ekonomi

Sanki başka bir şeyler olacak. Dijitalleşme süreci hızlanacak. Belki de insanlar daha çok evden çalışmaya başlayacak. Komplo teorisini, şurasını burasını bilmem. Büyük olaylar, insanları etkiler. Birçok durum değişecek. Nasıl olacağını ve ne yönde değişeceğini hep beraber göreceğiz.