Herkese iyi geceler,

İki ayrı hostta bire bir aynı siteyi, aydı database ile taşıyarak site hızlarını karşılaştırdım. Site wordpress altyapılıdır.

1. host: CPanel - Almanya lokasyon
2. host: Plesk Panel - Türkiye Lokasyon

GtMetrix değerlerini kontrol ettiğimde 1 numaralı host 92 / 78 değerlerini alırken, 2 numaralı hostta bu değerler yaklaşık olarak yarıya düştü.

Lokasyonlar elbette farklı ancak bunun yanında kendimde site girişini yaptıktan sonra süre tutarak bir deneme gerçekleştirdim. Konumum Ankara. Her iki denemede de browser cache dosyalarını silerek denedim. 1.hostta 6sn gibi değer alırken, 2.hostta 11-12 saniyeleri buldu sitenin açılması. Bu durumu host firması ile konusurken, Plesk vs Cpanel farklılığının bu duruma etkisi olabileceğini söyledi. Ancak bu kadar farkın sadece panel farkından dolayı olamayacağını dusunerek firmanın bilgisi dahilinde bu konuyu açtım. Sizce plesk ile cpanel arasında hızı etkileyecek böyle bir fark olabilir mi? Bu durumla ilgili neler yapılabilir?

Uyarı: Amacım bir firmayı başka bir firma karşısında küçük düşürmek, birilerinin ekmeği ile oynamak vs. değildir. O yüzden firma bilgisi, site vs bilgileri kesinlikle paylaşılmayacaktır. Özetle bu konuda bilgi sahibi olanlar yorum yaparsa daha iyi olur diye dusunuyorum. Çünkü yapılacak yorumlar dahilinde firmalarda, kullanıcılarda bilgi sahibi olabilir ve kendilerini geliştirebilirler.