Söylediklerinin doğru olduğuna ben de inanmadım hocam. Sakladığın şeyler var. Bir adam ödeme almak için arkadaşının hesabını kullanmaz. Gider arkadaşının hesabı olan bankada hesap açar. Hesap açmanın önünde engel yok.
Özrün kabahatinden büyük. Ve bankayı suçlu görüyorsun. Hiç banka şubesine gitmedin herhalde. Banka şubelerinde her yerde eğer işlemi başkası adına yapıyorsanız bunu gişede beyan etmeniz söylenir. Çünkü banka hesabı açıp başkasına kullandırtamazsın. Açtığın hesabı sadece şahsi para alışverişlerin için kullanabilirsin. Başkasının adına işlem yapmak yasaktır. Bu işlemi sana yaptıran arkadaşının da iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. Neden senin hesabını kullanıyor? Senin bankanda kendine hesap açtırmasını engelleyen ödeme almasını engelleyen konu nedir?
Hesabın kapatılmasını sonuna kadar haketmişsin ve bankanın senden savunma istemesini talep ediyorsun.
Savunmanda ne diyeceksin? Başka bir arkadaşımın adına ödeme alıyordum artık almayacağım mı diyeceksin? Bu savunma bile tek başına o hesabın kapatılması için yeterli bir beyandır.
Bu işleme smurfing money laundry denir. Bir ülkeye sokulacak para küçük parçalara bölünüp gönüllü bir çok insanın hesabına gönderilir ve onlara küçük bir komisyon verilir. Sonra aktarılan ülkede para tekrar toplanır ve sahibine iletilir. Yani 4 milyon lirayı 4 er binlik parçalara böler 1000 hesaba yollarsın. Hesap sahiplerine %10 komisyon verirsin Ve transfer ettiğin ülkede 3,6 milyon lira olarak toplarsın.
Bankalar bu durumları takip ederler. Gönderen hesaplar takip edilir. Ve sürekli bu şekilde yurt dışından ödeme alanlardan ödemeyi neden aldıklarının kanıtlanması istenir. Kanıtlayamayanların hesapları kapatılır. Çünkü bankalar o hesaplar yüzünden uluslararası para transfer sisteminde ve kendi ülkesinin vergi sisteminde ciddi cezalar ile karşı karşıya kalabilirler. Bu yüzden hiç risk almazlar, gözünün yaşına bakmazlar. Yurt dışından para alıyorsan bu para sana legal yolla gelen bir ödeme olmalı ve bunu ispatlayabilmelisin.
Arkadaşımın parası dersen o hesap kapatılır. Muhtemelen seni MASAK a da çağırabilirler. Oraya gitmeden arkadaşının bilgilerini falan iyi öğren, başının ağrımasını istemiyorsan kimin için ne amaçla o para transferine yardımcı olduğunu anlatmak lazım. Hele hele bu işten komisyon falan aldıysan bir avukatla görüşmeden ifadeye gitme.
Arkadaşımın da bu bankada hesabı var ama western çok fazla ödeme aldığım için beni kara listeyr aldı para göndermiyor senden alsam olur mu diyordu, hoca olduğu ve yardım parası olduğu için iyi niyetle kabul ettim bir komisyon da almadım. Tanıdığım bildiğim biriydi zaten yardımcı olmak istedim paranın kimden gelip kime gittiği belli zaten en azından bir uyarı yapıp tekrarı olmasın diyebilirlerdi direkt kapatmaları enteresan oldu, ki benim yabancısı olduğum konular bunlar sorun olabileceğini tahmin edememiştim