4. maddeye kadar yaptım ama 4. maddede internet bağlantısını sağlayamadım . NAT kurulumu hakkında yardımınıza ihtiyacım var . Bilen varsa yardım edebilir mi?
Windows Server 2019 işletim sistemini sanal bir ortama (Vmware, Xbox, Virtual Box, Virtual Pc gibi) kurunuz. Üzerinde aşağıdaki işlemleri yapınız. Ayrıca bazı işlemleri test etmek için 2 adet istemci işletim sistemi (Win XP, Win 7, Win 8 veya Win 10 gibi) kurulumu gerçekleştiriniz.
1. Active Directory kurunuz. Domain adı adınız.soyadınız şeklinde olsun. Örneğin ali.yildiz gibi. Adınız ve soyadınızda Türkçe karakterler bulunuyorsa bunların İngilizce karşılıklarını kullanınız.
2. DNS sunucu kurunuz. DNS sunucu üzerinde adiniz.net.tr ve soyadiniz.net.tr için ayrı ayrı DNS kayıtları oluşturunuz. Her biri için A, MX, NS ve CNAME türü kayıtlar ekleyiniz. Bu kayıtlarda şu isimler kesinlikle yer alsın: www, mail, web, w3. Diğer kayıtların isimlerini kendiniz verebilirsiniz.
3. En az 2 adet Ethernet kartı bağlayıp IP adresi atayınız. Atayacağınız adreslerden biri 10.16.16.1/16 diğeri ise 10.17.17.1/16 olsun.
4. 10.16.16.1/16 Adresli Ethernet kartı doğrudan internet hattına bağlı hattır. NAT kurulumu yapıp 10.17.0.0 ağının 10.16.16.1/16 üzerinden internete çıkmasını sağlayınız.
5. Group Policy (Grup İlkeleri) için ayarlama yapınız. İki farklı grup için farklı politikalar uygulayınız. Ogrenci adlı gruba ait kullanıcıların denetim masasına erişimini yasaklayacak, Personel grubuna ait kullanıcıların yazılım kurmasını engelleyecek politikalar oluşturunuz.
6. Ogrenci grubu içine OgrUser1, OgrUser2; Personel grubu içine PersUser1, PersUser2 kullanıcıları oluşturunuz. Oluşturduğunuz bu kullanıcıların kısıtlamalardan etkilendiğini gösterebilmek için istemci (Windows XP, Windows 7, Windows 8 veya Windows 10 gibi) kurup test ediniz.
7. DHCP sunucusu kurup 3. Adımda verilen iki ağ için IP havuzu (pool) tanımlayınız. İki farklı istemci için bu havuzlardan adres alındığını test ediniz.
8. FTP sunucusu kurunuz. FTP üzerinde kullanıcılar için farklı seviyelerde haklar oluşturunuz.
9. WEB Sunucusu kurup
www.adiniz.net.tr ve
www.soyadiniz.net.tr için web sayfaları yayınlayınız.
10. Mail sunucu kurup mail.adiniz.net.tr içine iki hesap oluşturup birbirlerine örnek mailler gönderiniz. İstemci bilgisayarlardan birinde Outlook konfigürasyonunu yapıp mail gönderip almayı deneyiniz.