ev sahibinin anlayış göstermeme hakkı elbette ki var. Hakkı olanı istemesi onu kesinlikle fırsatçı yapmaz ve yaşam-geçim standartları ne olursa olsun, aklı başında bir insanın zor günler için birikim yapması gerekir ancak şunu da unutmamak gerekiyor ki hepimiz insanız ve depremi, terörü, ekonomik krizi ve hatta kendi ölümümüzü bile sıklıkla aklımıza getirirken, böylesine global bir felaket sonucu büyüklü küçüklü şirketlerden tutun, hemen her meslek grubundan şahısların bu denli etkileneceğini kimse pek hesap edemedi.
Ben turizm sektöründeyim. Kardeşlerimle birlikte genişçe bir ailem var ve çekirdek ailemde de 2 çocuğum ve eşim var. Zengin olmamakla birlikte ekonomik düzeyi orta üstü insanlarız. Bugüne kadarki birikim ve harcamalarımızı yaparken, "bana bir şey olursa" fikrini bile aklımın bir köşesinde tutarak yaptım. Maddi anlamda bir yanım her daim çocuklarımın teyzelerine güveniyordu mesela ancak hiç birimiz bir aile boyu aynı anda maddi olarak darbe alabileceğimizi hesaplamadık.Keşke hesaplasaydık. Aylık sabit maddi giderlerimiz oldukça yüksek ve turizm sektöründe olduğumuz için işlerimiz 3 ay kadar öncesinden bozulmaya başlamıştı ve son 1 ayda bitiş noktasına geldi. Maddi zararımız çok büyük. Aylar boyunca devam ettirecek kadar nakitimiz de mevcut değil.

Eşimle ikimizin otomobillerimizi satarak lükslerimizden başlayalım dedik. Bir tanesi 320.000 TL bir diğeri 250 000 TL civarında ediyordu normalde.Galerici olduğunu tahmin ettiğim bir kaç kişiden ortalama ederlerinin 50 000 TL ila 70 000 TL altında teklifler aldık ve biraz bankalara borçlanarak idare edebildiğimiz yere kadar etmeye karar verip şimdilik satmaktan vazgeçtik. ancak bu işlerin güçlerin 3-5 ay içinde düzelmesi umuduyla atılmış bir adım. Tünelin sonunda da ışık henüz gözükmüyor halbuki. Belki bugün bile hata yapıyoruz çünkü şu an 250 bin TLye elden çıkarabildiğim 320 binlik aracımı belki 3 ay sonra o rakamlara da satamayacağım ancak çöküş o kadar ani oldu ki sanki şu anda o kadar düşüklere satmak enayilik gibi geliyor ve hata üstüne hata yapmaya devam ediyoruz. Kısacası diyeceğim o ki bu denli ani değişikliklere ayak uydurmak o kadar kolay değil. Konu sahibinin ev sahibine fırsatçı demesi pek kabul edilir değil ancak diğer yandan ev sahibinin maddi durumu iyi ise, yıllardır düzenli kira ödeyen kiracısının arabasını ederinin çok altına satıp kirasını ödemesini talep etmek yerine, 3-4 ay idare edebilir diye düşünüyorum ben de. Mecbur değil ama iihtiyaç sahibi değilse bu tarz bir iyi niyetin 2 tarafa da ziyanı olmaz.