kenankenan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tamam düzelteyim.
Bu google reklam hizmeti alım-satımı yapacaktır. Anlaşma yaptığı reklam alanlarını açık artırmaya koyarak anlık olarak en yüksek fiyatı verene satar parasını da peşin tahsil eder. Sonrasında yayıncıdan alanı satın alır (bak kendin demişsin satın alır diye :-)) ay sonunda da reklam yayıncısına parasını öder.
Peki niye Türkiye'deki web sayfalarını açık artırmayla Hindistan'daki müşterilere satmıyor, ya da Çin'deki müşterilerine... Ya da niye Türk web sayfalarında yer alan reklamlarda, içeriklerde, oyunlarda, youtube da Çince, Hint Dilinde, ya da Japonca konuşan, Çince konuşan insanlar göremiyoruz. :-))

Youtube da video izliyorum. Hiç japonca konuşan (reklam yapan) birisini görmedim. Sürekli Trendyol reklamı çıkıyor. Allah Allah, bak şu tesadüfe. :-)

Ya da başka türlü sorayım: Siz Google ın CEO su olsanız, yönetim yetki tek söz sizde: Türkiye'deki web sayfalarını, Norveç'de kullanmak üzere anlık en yüksek fiyatı verene satar mıydınız? Ya da Norveç'liler anlık olarak Türkiye'deki web sayfasına reklam verilmesini isterler mi?
Siteyi satın almakla alanı yani reklam alanını satın almak arasında dağlar kadar fark var
Türkiye'ye yönelik olan web sitelerinin ziyaretçi kitlesi haliyle Türklerdir ve sitelerde Türkiye'den reklamverenlerin reklamları görünür.
Ancak hala anlayamadığınız nokta reklam alanını satan Adsense yayıncısının sizin gördüğünüz Trendyol'a karşı sorumluluğu yoktur. Sorumluluk Google'a aittir.
Adsense reklam yayıncısı reklam alanını Google'a satar ve teslim eder, Google'da İrlanda'da Trendyol veya başka firmalara satarak teslim eder.
Reklam hizmeti ihracı yapan Adsense reklam yayıncısının hizmetini Google İrlanda'dan satın alır parasını İrlanda'dan gönderir ve hizmetten yaptığı alım-satım fiyat farkı kadar Google faydalanır. (Hizmet ihracı kanununda faydalanma yeriyle ilgili şart vardır ve bu şart bu şekilde karşılanır.)
Trendyol ise Google'dan aldığı reklam hizmeti karşılığını İrlanda'ya gönderir Google'ın sattığı reklam hizmetinden de Trendyol firması Türkiye'de faydalanır. Trendyol hizmet ithalatı yaptığından sorumlu olarak %18 KDV2 ve yine %15 stopaj öder.
Örnekte dediğim gibi araba alıp-satan arabayı sürerek faydalanmaz faydası alım-satım fiyat farkı kadardır. Parayı kazandığı anda faydası orada biter. Arabayı satın alan kişi ise sürerek faydalanır burada arabayı süren Trendyol'dur. O da satıcıyı ve satıcının tedarikçisini bağlamaz.

@kenankenan bugünlük verdiğim özel derslerinizin sonuna geldik, artık sizin için serbest zaman vaktidir.

Gazi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar tartışmanızı bölmek gibi olacak kusura bakmayın. Adsense kazancımın % 99,7 lik bir oranı yurt dışı ve adsense raporlarımda bu çok rahat bir şekilde görünebiliyor. Yani sadece adsense ile kazanmakla kalmıyorum ve bu kazancın % 99,7 lik kısmı başta amerika, kanada, ingiltere vb. ülkeler olmak üzere yurt dışı kaynaklı. Nasıl bir yol izlemeliyim. Elimdeki raporlara rağmen müfettişin kabul etmeyip illa % 18 KDV keseceğiz demesi durumunda ne yapmam gerekiyor ?
Demez çünkü bunun özelgelerle örnekleri var ve daha önce sizin gibi durumda olanlardan KDV'den istisna olanlar var. Bir kaç mesaj önce 1. senaryoyu paylaştım idare o senaryoya göre işlem yaptığı için eğer rapor sunarsanız kabul olur. Ben 2. senaryonun peşindeyim ve anlatıyorum. Yani yurtiçi yurtdışı ayrımı olmadan %100 KDV'den istisna olacağı şekilde dava süreci için gün bekliyorum.