Selamlar kardeşim yazdığın bütün bilgiler doğru ve altına imzamı atıyorum. Bazen çok bilmek insanın başını ağrıtır...
Muhasebe konusunda sizin veya herhangi bir mali müşavirin, hukuk konusunda hukukçunun bilgisi elbette benden fazladır.
Ancak bu kişilerin anlamadığı nokta %18, %1, %22'yi de ben ödeyeceğim. Yani muhattap benim dolayısıyla bu konuları herhangi bir hukukçu, muhasebeciden daha çok araştırarak üzerinde düşünmem ve kendi sektörüm olmasından dolayı konuya hakim olmam gayet doğaldır.
Nasıl benim mesleğimi sorarak üstünlük sağlamaya çalışıyorlarsa bende bu kişilerin bundan 2 ay önceye kadar Google'ı sadece arama motoru sandıklarını söyleyebilirim.
@hakyil 13 yıllık üye olarak sizi ayrı tutarak, 2 ay öncesine kadar Google'ı arama motoru sananların bu iş akışını anlayabilmelerinin güç olduğunu biliyorum.
Ancak ilerleyen zamanlarda mutlaka anlayacaklar

Dünyanın hiçbir ülkesinde KDV tıklamalar nerden diye ele alınmıyor. Türkiye de uyanıklık yapılıyor açıkçası

para gönderen firma yabancıysa KDV doğmuyor.
KDV doğmaması için 2 şart var.
1) Yurtdışına yani yabancıya hizmet satılması
2) Hizmetten yurtdışında faydalanılması
1. Senaryo
Eğer Google senin sitene kendi ürünlerinin satışı için reklam verirse Google firması yabancı olmasına rağmen ürünlerini Türkiye'de satacağı için yaptığı reklamdan sonuç olarak Türkiye'de ürün satışı yaparak faydalanır. Dolayısıyla 2. şart karşılanmadığı için KDV'ye tabi olursunuz.
Tabi Eğer Google senin sitene ürünlerinin satışını arttırmaya yönelik reklam verdiğinde reklam başka ülkelerde görünüyorsa yine KDV'den istisna olacaktır.
Özelgelerde verilen cevap budur ve doğrudur.
2. Senaryo
Eğer Google senin sitene kendine ait reklamları değilde İrlanda'da reklam satışı yaptığı firmaların reklamını koyuyorsa ve bu işten orada para kazanıyorsa orada faydalanıyor demektir. Dolayısıyla 2 şartta karşılanır. Hizmet ihracı olacağı için KDV'den istisna olması gerekir. Bunun Türkiye veya yurtdışı ayrımı olamaz. Çünkü senin satış yaptığın Google, İrlanda içinde tekrar satışla faydayı sağlar senin sorumluluğun orada biter ve sorumluluk Google ile birlikte alıcı firmaya geçer.
Bu kişiler maalesef araba alıp satan firmanın faydasının arabayı sürmek olduğunu sanıyorlar. Araba alıp satanın faydası alım-satım arasındaki fiyat farkı kadardır. Sattığı anda faydayı sağlar. İrlanda'da alıp, sattıysa İrlanda'da sağlar. Arabayı satın alanın nerede fayda sağlayacağıyla ilgilenmez