birbayt adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben yazılımcıyım. Şirketim ve malimüşavirim var teklifinize teşekkür ederim.
Size Google'ın Türkiye'ye hizmet ihracı yaptığında kestiği örnek faturayı ekliyorum. Google tarafından İrlanda adresinden KDV 0% olarak fatura kesilmiştir. Bu faturayı alan şirket Türkiye'de sorumlu sıfatıyla KDV2 beyannamesi vermekle mükelleftir. Ayrıca dediğiniz gibi Türkiye'de ki şirket %15 stopaj yapacaktır. Google ise ülkesinden hizmet ihraç ettiği için %0 KDV beyan ettiğinden KDV borcu doğmaz. Umarım anlıyorsunuz?

Verdiğim linkte dikkate almanız gereken nokta "Google ile yaptığınız anlaşmanın şartlarına uygun olarak yapılır. Sağlanan hizmetler karşı tarafın ödemesine tabi olduğundan, 2006/112/EC Konsey Direktifi'nin 196. Maddesine göre KDV, alıcı şirket olan Google Ireland tarafından karşılanacaktır. "
Kaynak: https://support.google.com/adsense/answer/142362?hl=tr

Size ben 2006/112/EC Konsey Direktifi 196. maddenin çevirisini tekrar aktarayım.
Hizmet başka bir devlette bulunan şirket tarafından sağlanıyorsa eğer KDV 56. maddeye göre üye devlette (avrupa birliği) vergilendirilebilir şirket tarafından veya 44, 47, 50, 53, 54 ve 55. maddelere göre hizmetlerin verildiği üye devlette yer alan KDV'den sorumlu şirket tarafından ödenir.

Ayrıca ingilizcesinin olduğu sayfanın bağlantısını da vereyim.
https://eur-lex.europa.eu/legal-cont...EN#d1e5998-1-1

Google'ın verdiği bilgi ve tabii olduğu yasalara göre Adsense yayıncısından hizmet satın aldığında yayıncı İrlanda'da olmadığı için aynı bizde KDV2 beyannamesi vermek gibi sorumlu olarak KDV'yi İrlanda devletine öder.
Orada Türkiye'den ithal ettiği hizmet için KDV ödüyorsa bundan bize ne diyebilirsiniz. Ancak anlamanız gereken şey birisi ithal ediyorsa diğeri ihraç etmek durumundadır.
İlk verdiğim örnekte de eğer siz o faturayı KDV2 ile Türkiye'de sorumlu olarak vergi ödüyorsanız yani ithalat yapmışsanız, karşı tarafınızda ihracat yaptığı için faturada KDV 0% beyan edecek ve kestiği fatura için kendi devletinde KDV ödemeyecektir.
Sizin mantığınızla ithalat yapan Türkiye'de o fatura için KDV2 beyan eder, Google'da İrlanda'da hizmet ihracı yaptığı için KDV öder ama öyle bir dünya maalesef yok
Selamlar kardeşim yazdığın bütün bilgiler doğru ve altına imzamı atıyorum. Bazen çok bilmek insanın başını ağrıtır...