nurettin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Biz vergi ödeyenler bagkur, aylık standart vergiler, muhasebe, yıl sonu defter kapatma, kdv ve gelir vergisi verdik. Vatandaşımıza ve ihtiyacı olanlara aktarılsın diye. Bizde böyle yapsaydık bu ülke nasıl işleyecekti. Biz bilmiyormuyduk. Faturam irsaliyeli idi saat yazmadım diye ceza yemiştim. Vergi öderken bile en ufak hatada ceza yiyorsak hiç ödemeyenlerde ceza yemeli.
Bu milletin bilmem neresine koyacaz diyen cengiz inşaatın 400 milyon tl vergisi silindi hocam. Aylık 2-3bin tl kazanan kişiden hesap soracağına bence vergi sistemini baştan aşağı eleştir. Benim anladığım kadarıyla kimsevergi kaçırmak istemiyor, sadece sistemin biraz daha teşvik edici olmasını ve düzene girmesini istiyorlar. Ayda 3.000 TL kazanan birisi 1.000 tl bağkur, 300 tl muhasebe, 500 tl kdv, 500 gelir vergisi verdiğinde eline 700 TL kalıyor. Devlet adsense kazançlarında kdv istememeli ya da google ile anlaşıp kdv yi irlanda yerine türkiye de kesmeli ve google kdv yi adımıza irlanda değil türkiyeye yatırdıktan sonra bize ödeme yapmalı.

kenankenan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sn. Alcaym, asıl ben teşekkür ederim, aydınlatıcı bilgiler verdiğiniz, insanları aydınlattığınız için.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bilgi haznemi geliştirdim.

Bir konuda benim de size bir katkım olsun. Net-tereddütsüz bilgidir, içiniz ferah olsun.
"Yeni çıkacak vergi barışı imkanından yalnız geçmişte beyan verip matrah artırımında bulunanlar yararlanabilir diye düşünmekteyim. Ya da yapılandırma kurallarından. Bunun dışında kanunda geçmişte beyan vermeyenler için matrah artırımından yararlanılacağı belirtilmiş ise de, bu düzenleme işletme hesabına göre veya bilanço hesabına göre defter tutanlar diye vurgulandığından varlık barışından daha zor kabul edilecektir. Vergi barışındaki matrah artırımının kabul edilebilirliğinin olması halinde ise, varlık barışı için ileri sürülen defter tutulmadığına dair ret gerekçesinin hiçbir anlamı bulunmamaktadır. Dolaysıyla vergi barışındaki kayıt dışılığa izin veren matrah artırımı imkanı, varlık barışından yararlanabilmenin iznidir aslında."

Vergi Barışı Yasasına gelince, yasanın uygulama tebliği'nde (1 nolu) şu ifadeler geçer (daha fazla ifade var ama tebliğ :

GELİR/KURUMLAR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMI
“Sözü edilen yıllara ilişkin vergi matrahlarının takdiri için takdir komisyonlarına sevk edilmiş ve/veya haklarında vergi incelemesine başlanılmış olan mükellefler de matrah ve vergi artırımından faydalanabileceklerdir.”
“Bu Tebliğin yayımlanmasından önce mükellefiyeti sona erenler ile hakkında mükellefiyet tesis edilmemiş olanların, 7143 sayılı Kanun kapsamında verilecek söz konusu bildirimleri elektronik ortamda gönderme zorunlulukları bulunmamaktadır.”
“Elektronik ortamda beyanname ve bildirim verme zorunluluğu bulunmayanlarca, matrah ve vergi artırımına ilişkin başvurular; gelir, kurumlar veya katma değer vergileri mükellefiyeti yönünden bağlı olunan ya da muhtasar beyannamelerini vermiş oldukları vergi dairelerine kağıt ortamında yapılabilecektir.”
KDV MATRAH ARTIRIMI BAŞLIK: "2- Artırıma İlişkin Yılda Verilmesi Gereken 1 No.lu KDV Beyannamelerinin Bir Kısmını veya Tamamını Vermemiş Olan Mükellefler"
"b) Hiç Beyanname Vermemiş veya En Fazla İki Dönemde Beyanname Vermiş Olanlar",

ORTAK HÜKÜMLER'DE YER ALIYOR: "ı) Matrah ve vergi artırımı yapılacak yıllarda faaliyette bulunmuş ve gelir elde etmiş olmakla birlikte bu faaliyetlerini ve gelirlerini vergi dairesinin bilgisi dışında bırakan gelir vergisi mükellefleri T.C. kimlik numaralarını, yabancı gerçek kişiler ise varsa yabancı kimlik numaralarını kullanarak artırımda bulunabileceklerdir. Yabancı kimlik numarası olmayan yabancı gerçek kişiler ile kurumlar vergisi mükellefi olması gerekenler ise vergi dairelerine başvurmak suretiyle alacakları vergi kimlik numaralarını kullanarak artırımda bulunabileceklerdir. "

Bu ifadelere göre Maliye Bakanlığı vergi barışından vergi mükellefi olsun olmasın herkesi faydalandırmaktadır. Uygulama yıllardır bu şekildedir. Bunu yıllardır ve defalarca kez sorunsuz olarak yaptık, beyannameleri verdik, çıkan vergileri de mükellefler ödedi. Belirtiğiniz gibi yasal düzenlemeden farklı bir anlam çıkıyor olabilir ama pratikte uygulama bu şekildedir ve dediğim gibi mükellef olan / olmayan herkes faydalanabilmektedir. Kesin bilgidir. Bundan sonraki değerlendirmelerinizi, ya da düşündüğünüz hukuki planları, bu konunun net bu şekilde olduğunu düşünerek yapabilirsiniz.

Tekrar çok çok teşekkür ederim.
KDV ödemek zorundayız diyorsunuz, google KDV irlanda da ödüyorum diyor. Siz o KDV değil gelirler ya da kurumlar vergisi diyorsunuz. O zaman google neden kdv diyor buna? Oradaki KDV ibaresi yanlışmı girilmiş.