Sırayla cevaplayım arkadaşlar,

1. Sn. Bilsoft: Konu başlığı bence gayet mükemmel. Foruma üye olalı (böyle bir sorunu olan arkadaş ricasıyla üye oldum) Neredeyse konuyla ilgili bütün yazılanları okudum. Ama bakıyorum ki siz yıllardır üyesiniz fakat yazılanları, paylaşılanları okumuyorsunuz. Hemen karşınızdakini BU OLMAZ, NET OLMAZ, ŞÖYLE OLMAZ, KESİN Mİ diye tuhaf şeyler yazıyorsunuz. Siz hiç Aspirin in prospektüsünü okudunuz mu? Ya da Antibiyotiklerin? Orada kesin tedavi eder yazıyor mu? Siz Hiç kardiyoloji polikliniğine gidip efor testi yaptırdınız mı? Basit bir efor testi için sizden ve yakınınızdan sorumluluk imzası alırlar, 3-4 sayfa imza alırlar? ölürse sorumluluk kabul etmem diye? Siz hiç bir doktorun ben kesin tedavi ederim, ameliyattan çıkabilir gördünüz mü, duydunuz mu? Neyin garantisini istiyorsunuz anlamıyorum.

Böyle yapıp cezaları silinen bu yasadan faydalanabilen var mı? Evet var. Eski Vergi Hakimi arkadaş sayfaya koymuş, 3 sayfa. Ben okuyorum, görüyorum da siz neden görmüyorsunuz. Bende mi bir tuhaflık var yoksa?
Örnek defterdarlık yazısı. Kişi vergi dairesine başvurmuş, vergi dairesinin kafası karışmış, kafası karışan vergi dairesine konuyu defterdarlığa sormuş, onlar da sıkıntı yok, beyanname kabul, yasadan faydalanabilir demiş. Sitede var, örnek yazı. Bunları alın kopyalayın yapıştırın, bir yerlere kaydedin. Defterdarlığın yazdığı yazıdan sonra zaten olay incelemeye gitmez, gitse de ceza vs olmaz. Size lazım olabilir. İlla o arkadaşa veya bana iş yaptırmanız önemli değil. Burada yazılanları herhangi bir avukat veya mali müşavir de uygulayabilir. Bedavadan bilgi, daha ne istiyorsunuz. Onca işin gücün arasında yardımcı olmaya çalışıyorum.

Gelelim meslektaşıma :-)

Öncelikle sorun şu: Vatandaş diyor ki, "abi ben 200.000 TL" kazandım. Bana 30 bin TL KDV + 30 Bin TL kdv cezası (ziyaı), 20.000 TL gelir vergisi + 20 bin TL gelir vergisi cezası (ziyaı) çıkarıyorlar, hadi cezaların % 80'ini uzlaşmada siliyorlar. Geriye kalıyor ortalama 60.000 TL vergi borcu. Vallahi Billahi ben o kadar para kazanmadım, öyle bir para bende yok, Kazandığım 200.000 TL nin inanın % 80'i belgelendiremediği, şu şu şu şu giderden oluşuyor. Ben bunu imkan yok ödeyemem" Zaten gücü olan, iyi para kazanan gider anlaşır, öder, olay kapanır. Ama ödeyemiyorum, diyor. Bu kadar kazanmadım, bu işte bir terslik var diyor. Ödeme imkanı yok, ödeme umudu yok, ne yapacak bu vatandaş? Ne kaybedecek? Bir de sağa sola danışıyorlar: saçma sapan bir şeyler duyunca iyice moralleri bozuluyor.

Başına bu olay gelen arkadaşlar diyor ki, benim evim var, lüks değil, iyi kötü, idare eder. Onu hacizle elimden alırlar mı, abi? Belki bu adam bir haftadır, evim gidecek diye üzülüyor. Sivri zekalı bir meslektaşım diyor ki, alırlar abi, hapı yuttun.
Haydaaaa..... Ben de diyorum ki arkadaş google u aç, 6183 sayılı amme alacaklarının tahsili kanunu nu bul, tıkla 70.maddeyi bul, orada şu ibareyi görürsün "11. Borçlunun haline münasip evi "ancak evin değeri fazla ise bedelinden haline münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılabilir", yani senin evi kimse elinden alamaz, kusura bakmasınlar diyorum, rahatlıyor. Ben şimdi bunu arkadaşa söyleyince para mı istedim, arkadaş kötü mü yaptı sormakla?

-Gecmise yönelik mükellefiyet tesis edilebilir. (Edilebilir ama geçmişe dönük mükellefiyet mahkeme kararıyla % 100 hatta % 200 İptal edilebilir, iptal edilince de beyanname vermeme cezaları iptal olur. Geçmişe dönük açılan mükellefiyetten kaynaklı bağkur borcu da iptal olur, detaylı bilgi yukarıda var, isterseniz örnek mahkeme kararını mailinize yollayabilirim)
-Avukatlar kendi muhasebesini tutabilir, beyanname verebilir. (Herkes kendi muhasebesini tutabilir, beyannamelerini kendisi verebilir. Avukat, doktor, esnaf, şirketler. Hatta herkes kendi davasını açıp takip edebilir, avukat tutmasına gerek yoktur. Hatta herkes biliyorsa kendi arabasını tamir edebilir, kendisini ameliyat edebilir, evine mobilya imal edebilir, bilgisayar programlayabilir, şirketler de google a kendi reklam verebilir veya aracı firmalarla çalışabilir)
- 449 nolu tebliğ geçmişe yönelik beyannamenin geç verildiği için düzenlenen özel usulsüzlük cezasının iptali içindir. (Tebliği google dan arayıp okuyan ilgili ilgisiz herkes bu tebliğin ne için çıktığını anlayabilir. Geç verilen beyanname için düzenlenen özel usulsüzlük cezasının iptali için değil tam tersine geçmişe dönük mükellefiyet tesislerinden sonra verilmesi gereken beyannamelerin cezasız bir şekilde vergi dairesine verilmesi için bizim sürekli geçmişe dönük mükellefiyet davalarını kazanmamız neticesinde çıkmıştır :-) ) Bence boşuna çıkmıştır. Zaten geçmişe dönük toplu beyanname verilmemesi nedeniyle ortaya çıkan cezaları da vergi mahkemeleri iptal ediyor. Mülkiyet hakkına tecavüz olarak yorumluyor. (mülkiyet hakkı konusunda ciltlerce kitap var, örnek avrupa insan hakları mahkemesi kararları, Türkiye'den vergi mahkemesi kararları var)
- Yurtiçi varlık barışına sadece vergi kaydı olanlar başvurabilir. (Vergi barışlarına varlık barışlarına vergi mükellefi olan olmayan, incelemesi başlamış olan, başlamamış olan, incelemesi henüz bitmiş olan, çoktan bitmiş olan, uzlaşılmış olan, uzlaşılmamış olan herkes başvurabilir. Kısaca kanunda şöyle der SAHTE FATURA DÜZENLEME işiyle uğraşmayan herkes bu yasadan başvurabilir. Kaldı ki bizim vergi kaydımız var. Zaten yukarıda da yazmışsınız. Geçmişe dönük vergi mükellefiyeti açılabilir, diye. Hem açılabilir kişi geçmişe dönük vergi mükellefi olabilir diyorsunuz hem de vergi mükellefi olmayanlar bu kanuna başvuramaz diyorsunuz. Kendi yazdıklarınızda tezatlık var.)
- Vergi kaydı olmayan bir dönem için varlık barışından söz edilemez. (Vergi kaydı olanlar mesela ben, 2016 veya 2017 için varlık barışı beyannamesi veremiyorum. Sistem 2020/03 dönemini seçmeme izin veriyor. Siz de deneyebilirsiniz.)
- İnceleme söz konusu olduktan sonra geriye dönük vergi kaydı açılıp vergi tahakkuk ettikten sonra iş işten geçmiştir. (Hiç bir zaman iş işten geçmez.)

- Varsayalım konudaki iddia gerçekleşme ihtimali varsa dahi süreç net anlatılmaktan bile aciz durumda kalınmıştır. İddia edilen süreç su şekildedir;
1- Vergi kaydı açılacak-Evet.
2- Varlık barışı için matrah belirlenip yüzde 1 vergisi ödenecek. Evet.
3- Size yazı yazan memura durum anlatilacak ve bana vergi yazamazsiniz denecek.-Evet incelemeyi yapan müfettişe bu şekilde ifade verilecek.
4- Memur dosyanızı olumsuz olarak döndürecek. Sonrasında bol usulsüzlük dolu cezalarınız size ulaşacak.-Olumsuz dönüp dönmeyeceğini bilmiyoruz. Keşke bol usulsüzlük cezaları kesip yollasalar, hemen kabul ederim :-) Bildiğiniz gibi özel usulsüzlük cezaları vergi usul kanununda 1. ve 2.dereceden usulsüzlük cezaları olarak geçer. Tutarlarının en büyüğü de aşağı yukarı 200-300 TL gibi rakamlardır. Çoğu da 2 yıllık zamanaşımına tabidir :-) Galiba özel usulsüzlük cezaları demek istediniz. Beyannamenin süresinde verilmemesinden kaynaklı özel usulsüzlük cezalarının tamamı iptal edilebilir. Bunun için garanti bile veririm. :-)
5- Siz bu cezaları alıp mahkeme yoluna gideceksiniz ve hakime ben para kazandım ama vergisini ödemedim varlık barışından yararlandım diyeceksiniz.-Hakım değil, hakimlere. dava konusu tutar 7000 TL yi geçeceği için dosyaya 3 hakim bakacak. Hakime gidip bir şey söylemeyeceğiz. Evrakları dava dosyasına koyacağız. Mahkeme vergi dairesinden, vergi müfettişliğinden, örnek kararın teyidi için ilgili Defterdarlık tan bilgi ve belge isteyecek. Bilgiler belgeler tamamlandıktan sonra konuyu değerlendirip karar verecek. Hakim de büyük ihtimalle dosyaya bakınca biraz gülecektir. :-) zaten vergi barışı/varlık barışı yasalarından normal bir insan faydalanmaz ki. İlla ki vergi kaçıran veya kaçırdığını bilmeyen kişiler ya da kendini sağlama almak isteyen kişiler faydalanır.
6- Hakim vergi dairesini haksız çıkaracak şekilde karar verecek ve size yazılan cezalar iptal edilecek. (vergi barışı ve varlık barışı yasalarının anlamı budur, ben vergi kaçırdım, şu kadar ödüyorum, beni akla. Bunda ne var ki, vergi kaçırmayan bir insan zaten vergi barışına da varlık barışına da başvurmaz :-) İnanmayan baksın okusun, 7143 sayılı kanunun gerekçesini bulup okuyabilir. Orada şu yazar, bana şu kadar öde, sulh olalım. İnceleme vs ile uğraşmayalım, gelin barışalım der.

Kazanamazsanız ne olacak şimdiki ödeyeceğiniz verginin yaklaşık 2.5 katı ödenecek bir vergi tablosu. Örnekle açıklarsanız sevinirim. (Ben yukarıda örnek verdim. Ödeyeceğiniz vergi hiçbir zaman 2,5 katına çıkmaz.
Bir örnek rica ediyorum, rakam nasıl 2,5 katına çıkıyor merak ettim.)

Hadi diyelim af çıktı veya mahkemeden vazgectiğiniz için belli indirimler alacaksınız ama asla ilk uzlasmada belirlenen rakamlar kadar düşük bir vergi tutarına inmeyecek. (Sevgili meslektaşım şuraya yazdıklarımı başka arkadaşlarınıza da gösterirseniz bana hak verecektir. Vergi barışından faydalanıldığında, uzlaşmada ortaya çıkan rakamın yarısından bile düşük bir rakam ödeyerek, bu işten kurtulursunuz. Yukarıda örnekle açıkladım. Yasa maddesini açıkladım. Arkadaş da defalarca yazmış açıklamış. Vergi barışından faydalanan SADECE VERGİ ASLININ YARISIN ÖDER. Diğer her şey silinir.)

Bu arada yargıya taşınmak için ödenecek masraflar cabası. Yargıya taşımak için ne kadar masraf ödenecek, örnek verirseniz sevinirim. Dava açan en fazla maddi olarak ne kaybeder mesela? Dava açtı ve kaybetti diyelim, sonucu ne olur?

Bunun haricinde kesin kazanırsın bu iş yüzde 100 mahkeme kazanılacak diyen beri gelsin! (cevap: Bunun haricinde kesin kazanamazsın bu iş yüzde 100 mahkemede kazanılmayacak diyen beri gelsin !)
Ha bu arada Antalya'da bir vergi dairesinde bana, geçmişe dönük mükellefiyet iptali davasını kazanamazsın dalga geçmişlerdi. Komik bulmuşlardı. Antalya vergi mahkemesi davamızı red etti. Uzmanlar, muavinler, kaybettiniz, siz bu işi bilmiyorsunuz, nasıl mali müşavirsiniz gibi bir şeyler söyledi. Bizi yerin dibine soktu. Suratımız kıpkırmızı, mosmor oradan ayrıldık. Bir üst mahkemeye gittik, Bölge İdare Mahkemesi'ne mahkeme vergi mahkemesinin kararını bozdu, bizi haklı buldu. Sonrasında tekrar oraya gittik. Bu sefer aynı kişilere emrettik, mahkemenin kesin kararıdır, son mahkemedir, artık başka üst mahkeme yoktur, mahkemenin emridir, derhal mükellefiyeti iptal edin, dedik. İptal oldu. Oradan Bağkur'a yazı yazdık. Bağkur borcu da silindi. Size, konuyla ilgili dava karar metinlerini mail atabilirim.

Not: Bu arada bana sen anlamazsın, salaksın, işin mali müşavirlik buradan para kazanmak için işine geliyor, ben 200 yıldır bu işi yapıyorum, en büyük benim, ben kralım gerisi hikaye şeklinde cevap alıntı gelirse r10 yönetimine direkt şikayet edeceğim. Yazdıklarım çok açık ve net yanlış bir şey varsa konuyu gargaraya getirmeden konuyla alakalı cevap verilmelidir.

Estağfurullah kimseye böyle deme hakkım yok. Her yazılanlar saygı çerçevesinde yazılmalıdır. Karşı tarafı kırmadan incitmeden. Ben buradan ne öğrenebilirim, bilmediğim bir şey var mı, atlamadığım bir şey var mı? diye yaklaşmak gerekir. Ben sizin cevabınızı okudum ama bana hiçbir katkısı olmadığını düşünüyorum. Bana yeni bir şey öğretmediniz. Ben utanmadan sıkılmadan sizden ricada bulunuyorum. Bana öyle bir bilgi verin ki öyle bir şey söyleyin ki yolum açılsın, işimi garanti yapmış oluyum. Bu işi kesin kurtarayım. Puzzle in eksik parçalarını birleştirebiliyim ki, olası davayı % 100 kazanayım. Kazanayım ki hem ben kazanayım hem de sorunu olan arkadaşlar kazansın. Ama konuyla ilgili Sn. alcaym den çok şeyler öğrendim. Bana ve mesleğime faydalı bilgiler aldım.

Herkesin bilgi seviyesi farklıdır. Bazı avukatlar vardır sadece ceza davalarına bakar, diğerlerinden çok fazla anlamaz. Veya İş davalarına bakar, diğerlerini bilmez, uğraşmaz. O konuya ağırlık vermiş, kendini o yönde geliştirmiştir. Mali Müşavirler de o şekildedir. Kimisi ihracat muhasebesini iyi bilir, dış ticareti, kimisi KDV iadesi vs yi iyi bilir. Kimisi inşaat taahhüt işlerinde iyidir. Kimisi esnaf muhasebesinde iyidir. Kimisi sağlık alanında iyidir. Bazısı maliyet muhasebesinde iyidir. Bazıları ticaret muhasebesinde, bu liste böyle devam eder. Kimisi de kendisini vergi sorunları konusunda yetiştirmiştir, benim gibi. O konuda iyidir. Avukatlarla birlikte çalışmıştır, çalışmaya devam ediyordur. Şimdiye kadar Danıştay'ın vergi ile ilgili yayınlanan hemen hemen bütün kararlarını okumuştur. Bir vergi dava dosyasından ne çıkacağını az çok kestirebiliyordur.

Amacım, mevcut bilgilerime daha neler koyabilirim. Eleştiriden ziyade benim önümü açacak, bana yol gösterecek, doğru, yasalı, örnekli bilgiler verirseniz sevinirim.