Herkesin kıyada köşede zor günler için sakladığı bir para yok. Bir veya iki kişiden bahsetmiyoruz, tüm Türkiye'den bahsediyoruz. Sizin bir dayanağınız var ki kafaya takmıyorsunuz.
İşletme sahiplerini bir köşeye koyalım, İşletme sahibinin yanında çalışan elamanlar ne olacak? 50 TL ile ev geçindiren insanlar var, aldığı parayla evinin kirasını, faturalarını ödeyen insanlar var. Bunlar ne olacak?
Bizde biliyoruz her işin başı sağlık olduğunu ve itirazımızda yok. Bir şey yapılıyorsa devlet her ihtimali düşünmesi lazım. İşletmelere yardım etti diyelim, işsiz kalanlara da bu süre içerisinde işsizlik maaşı bağlasınlar ozaman.
Bir tarafı yaparken, bir tarafı yıkmakla olmuyor o işler.
Sizin gibileri pek anlamıyorum, Bu sadece "Türkiye'ye" özgü bir durum değilki. Bütün Dünya aynı sorunda muzdarip.
Dünya genelinde şuan 400 Milyon insan "Ücretsiz" izine çıkartılıp karantina altına alındı.
Dünya genelinde 65 Milyon irili ufaklı şirketin iflas etmesi bekleniyor.
Dünya genelinde 12 Trilyon dolar kaybolan para ve bir o kadarda cari açık oluştu.
Bütün dünya ekonomisi alt üst olmuşken bazen yapacak bir şey yok diyip izliyoruz.
Ay sonuna kadar ödenmesi gereken 1 Milyon TL'lik çekim var ve bu süreç yüzünden ticaretim aksaya uğradı ve %99 ihtimal ile çekleri ödeyemeyeceğim. Benimde kıyıda köşede birikmiş param yok yani.
Bu süreçte 2 yol izleyebilir devletler :
1- Hiç bir şey yapmayıp ölen ölsün kalan sağlar bizimdir politikası (Almanya ve ingiltere bu yolu izliyor)
2- Ekonomik zararları göze alıp insanlarını kurtarmak.
Devlet yönetmek dönerci dükkanı işletmeye benzemez, Her şeyi enine boyuna düşünüp öyle karar vermek gerek. Şuan izlenen politika "En az ekonomik zarar ile nasıl bu salgını kontrol altına alırız".
Hepimiz biliyoruzki bunu engellemenin bir yolu yok, O yüzden birinci öncelik yayılmasını engellemek, sonraki adımı batan şirketleri kurtarmak ve diğer sorunları çözmek.
Şuan zaten elektirik/su/doğalgaz faturası ödemesenizde gelip kesmiyorlar merak etmeyin.
Gıda konusuna gelecek olursak kimse pat diye işten çıkartılmıyor, Tabiki bu tür durumlarda SGK iş verenlere ek ödeme yapıyor ve iş verende çalışanlarını ücretli izine çıkartmak
ZORUNDA
Şahsen bizim firma çekleri ve kredi ödemelerini durdurup önce çalışanların maaşlarını/avanslarını verip öyle durduracak işleri. Biz biliyoruzki devlet bu işler bittiğinde bizim bu bozulan sicilimizi düzeltmemize yardımcı olacak.