themeking adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İnsan iradesi dediğiniz olay tamamen hiçbirşeyden etkilenmeyen kişinin kendi kontrolündeki bir sistem mi ?
Herşeyi bilen herşeyi tasarlayan bir tanrıdan bahsediyor olmanız sebebiyle, duyguları, koşulları, ihtimalleri, şans faktörünü vs. herşeyi tasarlayıp bildiği görüşünede katılıyor olmanız gerekir.
Ve bu gibi faktörler irade diye adlandırdığınız sistemi çok kolay bir şekilde değiştirip insanlara farklı şeyler yapmaya sürükleyebiliyor.
İnsan iradesi çevre faktörlerden etkilenir tabi ama siz iyi iseniz her zaman iyi kalırsınız beyninizi ve vicdanınız çevre faktörler değiştirmez. Belki hareketlerinizde ve dış görünüşte biraz farklar olabilir.

EdgeBear adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Siz gözü görüp bunu biri yarattı diyorsunuz, bu mu delil. Eğer bir tanrıya inanıyorsanız şirk koşuyorsunuz.
Çünkü tanrıyı görseniz tanrının gözünü(örnek) kim yarattı diyeceksiniz.
Sizin inancınız bile yanlış, yanlış şeylerle iman ediyorsunuz.
Hani ben bir tanrıya inanıp, varlığını göze falan bağlasam o tanrıya şirk koşmuş olurum.
Yani inançlı biriyseniz bu şirktir, haberiniz olsun. Varlık ile Yaratma bağdaştırılamaz inançta.
Şirki siz yapıyorsunuz inanmadığınız içinde bunu normal karşılıyorum. Şirk allaha ortak koşmak. Ben hiç bir yerde ortak koşmadım aksine varlığı hakkında görüş bildirdim.