umutulukurt adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba,
Durumunuzu ince ayrıntılarına kadar belirttiğiniz için teşekkür ederim. Zira cevap verebilmek için bu ayrıntıları bilmek gerekiyor.
Sizin yaşadığınız sorun, genel hatlarıyla bir çok yazılım geliştiricisinin başlangıç aşamasında yaşadığı sorun. (Neyi ne kadar bildiğini bilememe, müşteri projelerini alamama/alırsa sürekli endişelenme, proje oldu ama acaba kodları daha farklı yazabilir miydim vb. gibi soruları sorma gibi durumlar.)
Şunu sakın unutmayın, her yazılım uzmanının kod yazma stili farklıdır. Kimi değişken tanımlarken camelCase standardizasyonunu kullanır, kimi UPPERCASE kimi TitleCase. Ama sonuçta kod çalışıyorsa, bunun bir önemi var mı? Bu bir şirkete girdiğinizde, ekipçe proje geliştirdiğinizde önem taşır. Mesela genellikle değişken tanımlarken, fonksiyon ismi tanımlarken camelCase standardizasyonu kullanılır. Backend kısmı Ingilizce geliştirilir. Ama dediğim gibi bunlar genelleme, siz Türkçe'de yazabilirsiniz, UPPERCASE'de kullanabilirsiniz.
Sizin yapmanız gereken, bir yazılım kursuna gidip yazılım eğitimi almak ya da bir yazılım şirketine girip(seviye farkı gözetmeksizin), kendinizi geliştirmek.Ama bu gelişim sadece kod yazmak değil, proje alındığı andan itibaren, teslim sürecine kadar bütün aşamaları öğrenmeniz çok önemli. Böyle böyle neyin nasıl olduğu kafanızda daha iyi oturacak.
Burada ne ben ne de bir başkasının size anlatacağı şeyler emin olun ki size rehber olmayacaktır. Sizin bunu bire bir yaşamanız gerekiyor.
Front end back end kısmına gelince de şunu söyleyebilirim, bugün front end developer'da istenenlerle back end developer'da istenenlerin bazıları aynı. (MongoDB, NodeJS, NoSQL vs.)
Artık JS, jQuery, CSS bilenlerin de bir önemi kalmadı, öyle ki iş ilanlarında Vue.JS, Angular JS, ReactJS gibi javascript kütüphaneleri kol geziyor. Deseniz ki bunun karşılığı maddi olarak alınabiliyor mu, orası çok ayrı bir tartışma konusu olur. Ama burada önemli olan şu ki, kendinizi sürekli geliştirmeniz gerekiyor. Örneğin bir front end developer'ın SPA uygulama geliştirme konusunda deneyimli olması, direkt olarak tercih sebebi.
Php de biliyorum ASP'de demişsiniz, ikisini de biraz biliyorsanız hiç bir kıymeti yok ne yazık ki. En basitinden Yazım dili ve geliştirme ortamı gibi etkenleri baz alarak, size hangisi daha yakın geliyorsa onunla uzmanlaşın. Mesela PHP'de Laravel Framework'ü öğrenmeye çalışın, iş ilanlarında o çok isteniyor. ASP.NET'de MVC ve .NET Core öğrenmeye çalışın. Ama bunların ikisini aynı anda öğrenmeye çalışırsanız, aylarınız-yıllarınız yine boşa geçebilir. Çünkü her biri farklı uzmanlık alanları, uzun yıllar çalışmak, deneyim edinmek gerekiyor.
Burada tavsiyem şu, birini biraz ötekini daha çok değil, birini çok iyi bilin, ötekini bilmeseniz de olur.
ASP.NET mi PHP'mi konusunu, hem önceki yazımda yanıtladım, hemde yukarıda az da olsa değindim. Bunu ancak siz seçebilirsiniz.
Kazanç olarak, ASP.NET'in kazancı maaş anlamında daha yüksek. Ama istenilen özellikler ikisinde de farklı.
Örneğin ASP.NET Uzmanı iş ilanlarında Bilgisayar-Yazılım ve denk Mühendislik bölümleri, Bilgisayar Programcılığı gibi eğitim durumu gereklilikleri varken, PHP Uzmanı iş ilanlarında genellikle yok.

Size son tavsiyem, kendinizle yüzleşmekten korkmayın. Ve şunu unutmayın, ne kadar iyi kod yazdığınız değil, projeyi ne kadar iyi planladığınız önemlidir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
İyi çalışmalar...





Merhaba, öncelikle umarım Mühendislik fakültesine geçer, havasını solur ve iyi hocalardan eğitim alırsınız.
1) Başlangıçtan bir tık üstü derken, tam olarak neyi kastediyorsunuz? Değişkenler, döngüler değil de geriye değer döndüren fonksiyon tanımlamak mı? Katmanlı mimari ile çalışmak mı? C# ve programlama dilleri ile ilgili düşüncelerimi,https://www.r10.net/1075835301-post6.html burada yazdım.
2) Algoritma ve kod yazmak çok farklı şeyler. Algoritma aslında hayatın ta kendisi diyebiliriz. En basitinden, eve girdiniz anahtara bastınız ve ışık yanmıyor. Bu sorunu nasıl çözersiniz? İşte burada üreteceğiniz çözümün her aşaması bir algoritma. Ama bunu koda dökmek çok farklı. Pratik yapmak, sürekli tekrar etmek, size kod yazma alışkanlığı kazandırır ve zamanla kod yazarken syntax konusunda hata yapmamaya başlarsınız. Bu tamamen yaptığınız tekrar ile alakalı. Bol bol örnek proje geliştirin, hata yaptıkça pes etmeden devam edin. Unutmayın ki hepimiz başlarda çok hata alıyorduk
3) Sizden bir önceki konuda ASP.NET mi PHP'mi konusuna değindim, oradan bakarsanız buraya tekrar yazmamış olurum
4) Aynı şekilde bu sorunun yanıtı da aslında yukarıdaki mesajlarında var.

İyi çalışmalar...

Hocam çok teşekkür ediyorum, 'alırsak sürekli endişelenme, daha farklı yazabilirmiydim' kısmı direk beni özetliyor.
Tavsiyelerinizi gözetip, diğer konularınızı da inceledikten sonra yoluma devam edeceğim.
Eğer müsait olursanız, sizden şu aşamada bir roadmap almak da isterim bu arada.
Şuanda HTML, CSS(sass) ve Javascript(jquery)'min olduğunu düşünüyorum, en azından iş teslim edip para kazandırıyor az buçuk.
Öğrenmem çok hızlıdır, sadece yolumu çok çabuk kaybediyorum, eğer önümde bir yol varsa o yolu rahatlıkla gidebiliyorum ama yolu bulamıyorum.
Bu sebeple bana önerebileceğiniz 1 süre ve 1 harita olursa ona uymak isterim.
Örneğin; 3 ay içerisinde, önce vue js, sonra laravel, sonra ionic öğren tarzında. Tabi süre ve diller sizin kafanıza göre olacak şekilde.
Bana iki dil de sıcak geliyor, sadece php biraz daha lightweight, c# ise hantal geliyor, ama ikisiyle de yola devam etme kararı alabilirim.
Tekrardan çok çok teşekkür ederim.