osawashere adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yazılanları okudum da bir kaç ekleme de ben yapayım dedim;
1 Framework yazan insanlar "yüksek bilgili" kod yazan insanlar degildirler.
2 Yazdıkları framework ler sanıldığı kadar güvenli degildir.
3 Eğer kodu yazan adam kötü bir coder ise framework ile de s.ıp batıracaktır.
4 Bir framework kullanmak sizi iyi coder yapmaz.
5 Bir framework de çıkan bug yüzünden sistemleri dağılan 100lerce site bulabilirsiniz.
6 Her framework güvenlidir diye bir şey yoktur, neticede onları da insanlar yazar.
7 Bir framework ile kod yazdığınız zaman bu yapı sizi hızlandırır, Fakat aynı zamanda üşengeç ve kendini tekrar eden ve dahi bildiklerini çoğunlukla unutan bir yapıya sürükleyebilir.
8 Kodu yazan siz, eğer doğru kod yazmayı biliyorsanız bunu spagetti ( ki genelde aşağılanır ama bir çok yerde framework lerden daha hızlı performans verir) kod ile de yazabilirsiniz.

Son ;
Kodu yazan kişi olarak siz , doğru kodu yazıyorsanız Framework yada spagetti farketmez.
Sizin ne kadar doğru kod yazdığınız konuyu farkettirir.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
1) Framework yazanlar yüksek bilgili insanlar değillerdir ama eğer kullandıkları frameworkü iyi biliyorlarsa kendini yüksek bilgili zanneden php programcılar kadar güvenli ve iyi kod yazabilirler.
2) Frameworkler bir programcının kendi kütüphanesinden daha güvenli ve stabildir, 1 adamın yazıp test ettiği bir kütüphaneyi binlerce insanın yazımına ve testine katıldığı frameworkler ile karşılaştıramazsınız.
3) Kodu yazan adam ne kadar kötü olursa olsun frameworkü iyi öğrendiyse ve frameworkün gerektirdiği şartları uygularsa s...p batırmaz.
4) Bir framework kullanmak sizi iyi bir coder yapmaz, standartlara uygun kod yazmanıza imkan sağlar, ama hiç bir framework bilmemek ve uygulamamak sizi kesinlikle kötü bir coder yapar.
5) Bir frameworkte bug çıkma ihtimali sizin kendi kütüphanenizde bug çıkma ihtimalinden çok daha düşüktür. Kendi kod yazan adamlar kendi kodlarının binlerce coderın ortak zekası ile yazılan koddan daha güvenli yazabildiklerini mi düşünüyorlar?
6) Her framework güvenli değildir, hatta dünyada hiç bir yazılım ya da donanım tam güvenli değildir, ama bir framework ortalama bir coderın kendi kütüphanesinden çok daha güvenlidir. 1 insanın yazdığı kütüphanenin 1000 insanın ortak zekası ile yazılan bri frameworkten daha güvenli olabileceğini düşünmek aşırı iddialı bir fikirdir.
7) Bir framework ile kod yazmak sizi hızlandırır. 2 framework ile kod yazmak sizi geliştirir. 3 framework ile yazmak pazarınızı arttırır. Framework kullanmayan adamların kafa yapısı tembellik ve kendini geliştirmemek üzerine kuruludur. İyi bir koder piyasada en çok kullanılan 2-3 frameworkü öğrenir. Yanına da 1-2 gelecekte parlaması muhtemel frameworke göz gezdirir. Eğer bir framework öğreneyim 20 sene ekmeğini yiyeyim diyorsanız siz aslında spagetti kod yazanların kafasına sahipsiniz demektir.
8) "Siz eğer doğru kod yazmayı biliyorsanız" diye baplayan bir önerme tam bir amatörlük göstergesidir. Doğru kod yazmak demek kafanızdan uydurmak, bir kalıba, bir üsluba, bir düzenlemeye sahip olmamak demektir. Böyle programcılar küçük işler yapabilir. Çünkü büyük projelerde 1 coder çalışmaz ekip halinde çalışılır çünkü büyük işlerde bir coderın ömrü bile yetmeyebilir tüm kodu yazmaya. Ve ekip halinde çalışılan işlerde spagetti kodun adı bile geçmez. Spagetti kod yazmak demek 2 sene önce yazdığınız ve bugün baktığınız kendi kodunuzun ne yaptığını bile hatırlamamak demektir.

Bakın tekrar söylüyorum.
Framework kullanmayan demiyorum, framework öğrenmeyen ve frameworkün çok da ihtiyaç olmadığını düşünen insanlar amatördür.
Bir coder 3-5 sayfalık yazacağı basit bir script için framework kullanmamayı tercih edebilir. Buna bir şey demem.
Ama profesyonel bir coder frameworklerin kendi kodundan daha güvensiz olduğunu söylemez.
Profesyonel bir coder spagetti kodun frameworkten daha iyi olduğunu iddia etmez.

Ayrıca bir arkadaş demiş frameworklere destek bitiyor neden öğrenelim.
1 framework öğrenip emekliliğe kadar onunla mı gitmeyi planlıyor coder arkadaşlar?
Programcı denilen adam kendini geliştirmiyorsa geçmiş olsun.
Bir coder bugünkü popüler frameworklerden 2-3 tanesini aynı anda iyi şekilde kullanabilmeli.
Ayrıca ileride parlama ihtimali olan övgüyle bahsedilen yeni frameworklere de göz atmalı.
Yani bir frameworke destek durursa database elinizde, ORM elinizde.
Sistemi yeni frameworke taşırsınız eğer o sisteme güncelleme vermeye devam edecekseniz.

Bir framework ortak zeka ürünüdür. Bu ortak zekanın içinde akademik destek yoğundur ve geniş bir topluluk tarafından farklı alanlarda kullanılır ve test edilir.
Frameworkleri yazan adamlar bizim spagetti kod yazan arkadaşların takip etmedikleri programlama felsefelerini ve kodlama standartlarını takip eder ve uygularlar.
Bu sayede frameworkler orta zekalı coderlara standartlara uygun ve hızlı kod yazma imkanı verir.
Üstün zekalı deneyimli coderlara da hız ve kolaylık sağlar.

Ama ben hiç frameworke bulaşmayayım diyen coder ya tembeldir ya da büyük projelerde çalışma hedefi yoktur sadece küçük bir pazara çalışma niyetindedir.

Ama içimizde ben dünyanın ciddi üniversitelerinin kodlamasına akademik düzeyde katkıda bulunduğu, yüzbinlerce insan tarafından test edilen framewokten daha iyi, daha güvenli, güncen standartlara daha uygun kod yazarım diyen varsa kendisini teprik ediyorum ))))