Peki hocam, benim köpeğim eğitimli. Tuvaletini nereye yapacağını, nereye basıp basmayacağını, nerde yemek yiyeceğini biliyor. Buna rağmen haram mıdır ?
Benim bildiğim kadarıyla gezdiği yerde namaz kılınmadığı için haram sayılıyor, gezdiği yerde namaz kılınacak yer değilse hâlâ haram mıdır ?

Konfor adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Estağfirullah hocam tabiki doğru söylüyorsunuz. Kulaktan dolma bilgilerden dolayı insanlar ne yazıkki dedemden duydum, babamdan duydum, felan kişiden duydum gibi amel edilmektense, Ayet, Hadis ve din büyüklerinin buyrukları nazara alınarak bilinçli amel edildiğinde bu problemler kalmaz.

Örnek olarak köpek meselesine gelecek olursak, hadisi şerif olmakla birlikte din alimlerinin'de bu konu hakkında beyanları mevcuttur.

Kedi evde beslenir, dışarıda da beslemek günah olmaz. Köpek evde beslenmez. Sonra köpeğe ihtiyaç varsa beslenir. Av için, bahçe veya sürüyü korumak gibi zaruri ihtiyaçlar dışında köpek beslemenin uygun olmadığı, birçok sevapları yok edeceği hadis-i şerifte bildirilmiştir. (Müslim)

İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi, onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, Şerhu'l-Müslim, Kahire 1347-1349/1929-1930, XIV/84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV/139)