Bir gün Şems-i Tebrizi Hazretlerine bir Ateist gelir.

Der ki Ey Şems , Senin için çok alim diyorlar sana 3 sorum var eğer doğru yanıtlar isen bende müslüman olabilirim.
1. Soru : Allah var diyorsunuz ama gösteremiyorsunuz , Görmediğiniz bir Allaha nasıl inanıyorsunuz ?
2.Soru : Şeytan ateşten Yaratıldı , Cenehennemde Ateşten Yaratıldı ama Şeytan Cehenneme girecek diyorsunuz Hiç Ateş Ateşi Yakar mı ?
3. Soru : Herkes Özgürdür inanmakta diyorsunuz ama mahşerde hesaba çekilecek diyorsunuz madem özgürüz niye hesaba çekiliyoruz bırakın yaşayalım der.

Koca Allame Şeyh Şems-i Tebrizi Yerden bir Tuğla Alır Vurur herifin kafasına..

Adam koşarak kadıya gider şikayet eder , Kadı Şems'i Çağırır ..
Bre Şeyh efendi hiç utanmazmısın ? Adam sana soru sormuş sense kafasına bir tuğla ile vurmuşsun hiç olacak şeymi ? Ne sordu da dövdün adamı ?

Şems-i Tebrizi ; Kadı efendi ben bana sorulan sorunun cevabını verdim der.

Şahıs bana dedi ki ; Madem Allah vardır göster bana gösteremediğin Allaha neden inanıyorsun ?
Ben onun kafasına vurdugumda acıyı iliklerine kadar hissetti Madem acıdı kafası göstersin bana nerden bileyim acıdığını ?
İkinci sorusu ise Şeytan ateşten yaratıldı nasıl ateşte yanacak demişti , Ben ona Toprak ile vurdum Topraktan yaratılan kendisi idi ama azabını tattı..
Üçüncü sorusu ise madem özgürüz neden hesaba çekiliyoruz oldu , Bende özgürlük hakkımı kullanıp onun kafasına bir tuğla vurdum.
O ise Hakkını aramaya koşa koşa size geldi. Bu dünyada ufacık bir meseleyi Kadıya taşıyan bu zat bana neden hayatımızda yaptıklarımızdan sorguya çekiliyoruz der..

Sizce Kadı efendi verilen cevabı haketmemişmi..