OEM key olayı yasal kısmı şöyle bir problem var aslında donanım üreticileri için olan anahtarlar olduğu için microsoft bunları onlara sağlıyor. bu anahtarları satan kişilerde ya teşhir ürünü yada ellerinde toptan olan fazladan anahtarları satıyorlar misal 10 biin anahtar verilmiş ise microsoft tarafından belki 8 bini kullanılıyor diğerleri kullanılmıyor. veya teşhir ürünlerinde görmüşsündür bazılarında geçici orjinal olmayan windows oluyor kurmadıkları için sürü ile etken sayabilirim. bu anahtarlar kurulan pclerin anahtartı yada sabitdisk artık ne ise orada sabitleniyor yani ilk kuran bilgisayarda bunu hotmail hesabınada bağlayabiliyorlar. tek bilgisayar için geçerli oluyor genelde ama mail adresi ile entegreli yaptığında başka bilgisayardada kullanabiliniyor diye biliyorum oturum açılır ise tam emin değilim. ama standartında başka bilgisayarda kullanılamıyor etkinleştirildikten sonra, etik mi değil mi göreceli bir kavram ama kurulduktan sonra o anahtarların ban yemesinin tek yolu anahtarların sağlanmış olduğu donanım üreticisinin şikayette bulunması tabi tam emin olması gerekiyor hangi anahtarların sıkıntılı olduğundan çünkü gerçek müşteriside sıkıntı yaşayabilir bu aşamada zaten pek karışmıyorlar diyeblirim alttada örnek olarak microsoft moderatoru berna hanımın açıklamasına bakabilirsin neyse konu dışınada çıkmamız doğru olmaz pek okuyanlar doğru karar verirler artık
O OEM keylerini donanım üreticilerden aldığını hiç sanmıyorum. Belirli işlemlerle çalıntı, kullanılmayan, eski veya yasa dışı yollarla bilgisayarlardan anakartlarından çekip bir şekilde onu bir şekilde hiç kullanılmamış OEM gibi gösteriyorlar. Microsoft donanım üreticilerine böyle bir açık verir mi hiç sanmıyorum.
Bir popüler web sitesinden alıntı:
Microsoft Türkiye Distribütör Satış Şefi Koray Yüksel, firmanın satışa sunduğu ürünlerde çok net standartlarının olduğunu belirtti; Microsoftun lisanslama usulleri dışında herhangi bir yöntemin geçerli olmadığını açıkladı. İnternette son derece ucuza satın alınan Microsoft ürün anahtarları da geçerli olmayan yöntemlere dahil.
Microsoft, kendi dışında ürün anahtarı dağıtımı gerçekleştiren satıcılarla zaten uzun bir süredir mücadele veriyor. Firma, bu yollarla edinilen ürün anahtarlarını tespit ettiğinde, her birini geçersiz kılıyor.
Yani eğer Microsoft dışından ürün anahtarı satın alır ve herhangi bir Microsoft ürününü etkinleştirirseniz, paranız anında çöpe gidebilir.
Yüksel, Microsoft müşterilerinin mağdur olmamaları adına, bu ürün anahtarlarını satın almamaları gerektiğini söylüyor. Firmanın söz konusu anahtarları tespit etme süresi değişkenlik gösteriyor.